Szepo

A kétféle asztrológia - az asztrológia mint tudomány

Feltöltötte: János-Széll István   ·   11 éve   ·   17277   ·   Ez meg az

Laikus érdeklődő a legtöbbször nem tudja megkülönböztetni az asztrológiák közötti irányzatokat. Interneten keresgélve legtöbbször azokra az oldalakra megy, iratkozik be, ahol a legnagyobb a forgalom, legtöbb a beiratkozott, abból kiindulva, hogy amit oly sokan látogatnak, az biztosan jó.Azonban tudni kell már indulásból, hogy kétféle asztrológia létezik, s sok dologban e két irányzat homlokegyenest szemben áll. A probléma csak az, hogy az egyik asztrológiai irányzat, ami a legelterjettebb a médiában, teljesen komolytalanná teszi az igazi asztrológiát.

A kétféle asztrológia - az asztrológia mint tudomány

Az egyik asztrológia változatot nevezzük A-asztrológiának, a másikat B-asztrológiának a továbbiakban.
Az A asztrológia a klasszikus (főleg Baktay által is leírt) asztrológia kissé modernizált és adaptált formája. Jellemzője hogy könnyed, érthető köznyelven íródott. Nagy hangsúlyt kapnak benne a klasszikus bolygók értelmezései, néha a Kiron vagy a szerencsepontok is. Az A-irányzat hangsúlyt fektet az előrejelzésre, jóslásra, különböző klasszikus módszerek alapján mint szolár-horoszkóp vagy tranzitok. Ezzel az irányzattal foglalkozó internetes fórumok könnyedék, lazák, inkább szórakozás és szórakoztatás jellegűek. Vigyáznak arra az ott szófoglaló asztrológusok, hogy a beiratkozott kérdezőt ne sokkolják vagy bántsák, s így próbálnak neki jó tanácsokat adni. Ugyanakkor ez az asztrológiai irányzat az, amely a médiában szerepel, a napi, havi jóslásokat kiadva (amelyek legtöbbször nem is asztrológusok írnak, hanem a szerkesztők lopkodják össze innen onnan a szövegeket).


A B típusú asztrológia főleg a metafizikai hagyományokon alapul, a klasszikus európai asztrológia eredeti, mély változata. Nem bocsátkozik jóslásokba, hanem inkább feltáró jellegű, az ember negatívumaira mutat rá, félelmeire és vágyaira, amelyek a problémákat okozhatják. Aki mélyebben és komolyabban érdeklődik iránta, sok esetben számára sokkoló vagy esetleg sértő válaszokat kaphat, s ezt érezheti mindaddig, amíg meg nem érti igazából a dolgokat. Laikusok számára nehezen érthető – sokak szerint érthetetlen – mert az igazi megértéséhez metafizikai tájékozottság kell. Ez az az asztrológia, amelyet asztrológiai tudománynak nevezhetünk.


A két irányzat legfőbb különbsége az, hogy a B típusú asztrológia kötelez, az A típusú nem. Kötelez azt jelenti, hogy az ember olyan információkat tud meg, ha komolyabban belenéz, hogy megváltozik, szemlélete kitágul, és belátja, hogy neki kell vállalni a felelősséget mindenért, nem foghatja többé problémáit sem az időjárásra, sem a baktériumokra, sem a politikára. Az A típusú irányzat ezzel ellentétben inkább jósol, megmondja mikor kell cselekedni illetve otthon ülni, hogy a bajt elkerüljük. Az ember vagy elhiszi, vagy sem, ha elhiszi azonban, képzelete teremtőerejének köszönhetően megvalósíthatja ezeket a jóslatokat. Az A típusú asztrológia inkább placebo. Olyan információ – mondjuk inkább hírnek – amelynek hosszútávon semmilyen jelentősége nincs.
A legtöbb ember az A típusú irányzathoz közelit inkább, mert nem kel szembenéznie saját magával. Inkább elszórakozik. Ha a fórumokat vesszük górcső alá, az A típusú asztrológiával foglalkozó fórumon olyan jó itt lenni típusú hozzászólások olvashatóak, a B típusnál pedig inkább hallgatnak és emésztenek. Az emberek, vagy azt írják kemény itt leni.
A két irányzat között örökös vita folyik. Az érdeklődőnek azonban nem ezekbe a vitákba kell belemerülnie, hanem az alapvető dolgokat kell eldöntse, hogy szembenéz önmagával és ördögeivel, félelmeivel és rejtett vágyaival, vagy inkább szórakozni akar. Önmagunkkal szembenézni érettség és bátorság kell, ha ez nincs meg benne, válassza inkább a szórakoztató és könnyed A típusú asztrológiát.
A két irányzat alapvető különbsége a komolyság. Az A típusú placebo asztrológia komolytalan, ahol az asztrológusra az asztrológiája semmiféle kötelezettséggel nincs, az lehet beteg vagy használhat trágár szavakat, mindegy. Sem az asztrológus, sem a hívei, követői, érdeklődői nem kell semmilyen megszorítást hozzanak az életükbe, élhetnek úgy, ahogy eddig, a problémát úgyis a csillagok okozzák.
A B típusú asztrológia azonban megköveteli az embertől, hogy azt komolyan vegye, életét megváltoztassa, mert a problémáit ő maga idézi elő, a csillagok csak szimbolizálják a benne levő negatívumokat.
Így mindenki eldöntheti tehát, mi az ami kell neki: végre fel akar ébredni és meg akar változni, vagy laza és felelőtlen asztrológiai irányzatot akar.

Az A típusú asztrológia alapján ítéltetik meg  az asztrológia tudománya, pedig sokkal tudományosabb a ma létező tudományoknál. Csak épp a tudomány szót annak igazibb és emberibb értelmében kell szemlélni. Ha egy tudás rávesz minket arra, hogy életünket jobbá tegyük, és rámutat arra is, hogy hogyan, az igazi tudásnak, tudománynak nevezhető. Az ember boldogulása szempontjából az a tudomány amely megváltoztatja, nem az amelyik az eredményét ezerszer be tudja bizonyítani a kísérletekkel de a következményt nem ismeri, és az ember életében semmit sem számít.

Aki a média asztrológiájából alkot ítéletet, az megmarad az igénytelen tájékozódás szintjén. Ugyanakkor megfosztja magát attól a lehetőségtől, hogy igazi önvalójához egy térképet tarthasson a kezében.

 

Megjegyzés: a portálon ingyenes asztrológia program működik, az Astrologos5:
http://www.szepo.com/astrologos/index.php
Regisztrálj, és próbáld ki!


Nocebo, avagy a modern kor fekete mágiája
Nocebo, avagy a modern kor fekete mágiája
Ebben a cikkben kényelmet megzavaró gondolatok vannak. Olyan gondolatok, amelyek feltételeznek valamit, amit tovább lehet gondolni, elemezni. Aki továbbra is a hatalmon lévők jóhiszeműségében és ártatlanságában ...

Kvantumfizika és a világnézetek harca
Kvantumfizika és a világnézetek harca
Az eddigiekben tisztáztuk, hogy az emberek által észlelt és megélt valóság egy szuperpozíció materializálódása, és ez a megjelenő valóság minden esetben a szemlélő tudatának függvénye. Az, hogy ...

Kvantumfizika és a felelősség
Kvantumfizika és a felelősség
A kvantumfizika tudománya megértést ad a felelősség megélésére is, hisz amikor a Schrödinger dobozát kinyitjuk, hogy megnézzük a macskát, akkor a mi felelősségünk az, hogy a macska él vagy halott. ...

Kvantumfizika és Isten szuperpozíciója
Kvantumfizika és Isten szuperpozíciója
A kvantummechanika a tudománynak egy olyan ága, melyben találkozni látszik a tudományos felfedezés és a hagyomány dimenziója. Az, amit a hagyomány, és több, a hagyomány témájában jártas, és azt ...

A járvány metafizikai megközelítése
A járvány metafizikai megközelítése
Eddig a járvánnyal kapcsolatban inkább társadalmi szempontok alapján írtam, ezekben az írásokban a párbeszéd hiányára és az egyoldalúságra koncentrálva. Ez a társadalmi, politikai és tudományos ...