Szepo

Csak sétálni

Feltöltötte: János-Széll István   ·   2 éve   ·   3278   ·   Ez meg az

Sétálni, almát vagy szőlőt szedni, tóban úszni, olvasni, írni. Néha, csak úgy, semmit sem csinálni.

Csak sétálni

Kép forrása: https://ggia.berkeley.edu/practice/walking_meditation

Csak érezni a nap melegét, ahogy átjárják a lelket. Gyakran azt hisszük, hogy ha nem állunk készen, megfeszült izmokkal, nehogy elszalasszuk az alkalmat, lemaradunk a boldogságról. És épp ezzel a feszültséggel és várakozással kergetjük azt jó messzire. Ha nem jut időnk a semmittevésre. Állandó feszültségben élünk, görcsösen ragaszkodva szokásainkhoz és konvenciókhoz, félünk elengedni azt, ami van. Dolgaink és gondolataink súlya a földhöz láncol, képtelenek vagyunk repülni. Már álmainkat is cenzúrázzuk. Mint az ijedt őz, pillanatig sem hunyhatjuk le a szemünket. Még több dolgot vásárolunk meg, amelyek még inkább földhöz húznak, abból a pénzből, amelyért a szabadságunkat áldoztuk fel. Minél több dolog, annál több fölösleges gondolat. Minden dologhoz kötődik legalább egy.

Eljátszani a gondolattal: mi van, ha mindenem odalenne? Sem ház, sem autó, sem munka, sem adó. Nem lenne telefon, amelyen mindenki elér, aki igénybe akar venni, használni akar saját boldogulása érdekében, sem óra, ami az eltelt percek kényszerét tolja az orrunk elé, sem ruha, ami soha nem illik semmilyen alkalomhoz, sem tévé, mely villogó képeivel kimossa az agyunk, sem kályha, mellyel halálra főzzük az élelmünk, sem hűtő, sem bútor.

Mi lenne velünk egy csendes napsütötte réten, virágok között? Valószínűleg a közelgő téltől rettegnénk, és görcsösen kezdenénk gyűjteni a tűzifát. És mi van az ég madaraival, akik nem vetnek, nem aratnak?

Talán túlságosan ragaszkodunk az életünkhöz. Ehhez a hatvan, vagy hetven, vagy nyolcvan évhez, kinek mennyi adatik. Megszámoljuk életünk másodperceit, egy sem maradhat kihasználatlanul. Féltjük kis életünket, mégis feláldozzuk azt olyan dolgokért, amelyektől nem vagyunk boldogabbak. Meg akarjuk tölteni az életet, élménnyel, történésekkel, dolgokkal, eszmékkel – mintha az eleve üres volna. Olyan helyekre megyünk, ahol nem érezzük jól magunkat, de szégyelljük bevallani, így boldogságot hazudunk magunknak.

Félünk a magánytól, pedig nincs nagyobb magány, mint az emberek között. Nem engedjük el a szórakozást, nem engedjük el a társaságot, nem engedjük el a zajt. Mert azt hisszük, üres az életünk, s fel kell töltenünk azt. Minél inkább feltöltjük, annál inkább kiszorítjuk belőle azt, akik valójában vagyunk.

Ha egyszer meg tudnánk szabadulni attól a kényszertől, hogy túlélni. Csak sétálni, almát vagy szőlőt szedni, tóban úszni, olvasni, írni. Néha, csak úgy, semmit sem csinálni.

Kedves olvasó! Szeretnél hozzászólni a cikkhez? Vagy csak egy gondolkodó és kutató közösségre vágysz? Egy olyan portál tagja szeretnél lenni, ahol elmondhatod a véleményed?
Csatlakozz: Szabadszoba.net

Az igazságért való harc, a közlés és információcsere fontosságáról
Az igazságért való harc, a közlés és információcsere fontosságáról
Az az általános tapasztalatom, hogy az emberek nagyon sok esetben nem bírnak kiállni, harcot vállalni saját magukért, életükért, a nagy igazságért (legfőképpen, ha nem is ismerik azt), és főleg nem ...

Egy újabb cikk, amely nem hat meg senkit
Egy újabb cikk, amely nem hat meg senkit
Nem vagyok híres, sem olvasott, se keresett. Nem vagyok celeb, vagy véleményformáló, influenszer. Nem vagyok mester, bölcs, megvilágosodott. Nem vagyok motivációs tréner sem. Nem birtoklom a bölcsek kövét. ...

Vírustagadók?
Vírustagadók?
A Korona-vírus járvány, és az azzal kapcsolatos mindenféle intézkedés számos ponton kérdéses, viszont jelenleg nincs esély a párbeszédre, és az objektív, tiszta tudományos nézetek egyeztetése is ...

Interjú a fák alatt - 12 rész - Summa
Interjú a fák alatt - 12 rész - Summa
A létezés okát nem lehet elmondani két szóban. Viszont ha valamiről túl sok szót kell mondani, akkor az valószínűleg nem igaz. Vagy legalábbis nem úgy igaz. Mert a létezés egyszerre sokszínű és ...

Nesze semmi
Nesze semmi
Most előre bocsájtom, kedves barátom, hogy nem vagyok túlságosan összeesküvés elmélet - rajongó, nem hatnak meg az álhírek sem, de ugyanúgy a főáramú médiának sem tudok hinni.