Szepo

Cukorral vagy anélkül?

Feltöltötte: János-Széll Kinga   ·   12 éve   ·   16661   ·   Életmód, egészség

Cukorral vagy anélkül? Ez a kérdés bennem is sokszor megfogalmazódott de nemigazán kerestem rá választ. Miért is? Talán, mert nem is akartam mindent megtudni erről a témáról, hiszen szeretem az édességet. Olvastam, hogy a fehér cukor az méreg, de a barna, az igen! Nem értettem miért olyan drága, hiszen úgy tudtam, attól barna, hogy nem fehérítik. Azért megvettem, gondoltam, ennyit megérdemlünk. Aztán csak nem hagyott nyugodni a dolog és elkezdtem utána olvasgatni és sok érdekes dologra bukkantam.Kiszámították, hogy ma annyi cukrot fogyaszt el egy ember 2 hét alatt, mint amennyit elődeink (100-200 éve) egy év alatt. Tehát a mennyiséggel is baj van nemcsak a minőséggel. Mennyiség szempontjából bőven elegendő lenne az, ami a gyümölcsökben, zöldségekben és gabonafélékben van. A növényekben található cukrot a szervezet az ezekben található vitaminok és ásványi anyagok segítségével dolgozza fel. Az iparilag előállított cukrok ezeket nem tartalmazzák, ezért a lebontásukhoz a szervezetből vonódik el a megfelelő vitamin és ásványi anyag mennyiség.A másik fontos tudnivaló, hogy a fölösleget a szervezet zsír formájában raktározza el. Elzsírosodnak bizonyos belső szervek (máj, hasnyálmirigy) és bőven rakodik "szalonna" formájában is.Ami miatt kialakul a függőség, az az, hogy adrenalin termelésre serkenti a szervezetet.

Cukorral vagy anélkül?

Na de lássuk csak kicsit bővebben mi is a helyzet ezekkel a cukrokkal.

Először a mindenki által legjobban ismert és leggyakrabban alkalmazott cukorról írnék pár gondolatot. Ez, amit a köznyelvben cukornak hívunk, a finomított répa- és nádcukor. Kémiailag mindkettő szacharóz. Elkészítéséhez a növényt felszeletelik, áztatják, kipréselik, majd mésszel tisztítják. (tudtommal ehhez csontlisztet használnak!). Az így nyert sűrű szirupot kristályosítják, majd kén- vagy klórgázzal fehérítik. Ennek a cukornak a szénhidráttartalma kb. 97%, tápanyagtartalma egyenlő a nullával, gyakorlatilag mérgező.

Lássuk a barna cukrot . Ez szintén répa- vagy nádcukor. Kétféle formája létezik. Az első, mikor a gyártási folyamatból a fehérítést kihagyják, ezt hívjuk barna cukornak. Van a színezett változat, amikor a fehérített cukrot utólag melasszal vagy rosszabb esetben valamilyen mesterséges színezékkel barnára festik. A melasz a cukorgyártás melléktermékének tartott , sötétbarna szirup. Ezt is lehet édesítésre használni,tartalmaz a cukorból kivont ásványi anyagokat. A barna cukornál az a baj, hogy nem lehet megkülönböztetni a színezett cukortól. Amúgy az élettani hatása ugyanaz mint a fehér cukornak.

De akkor melyik az a barna színű cukor, amiről azt hallani, hogy egészséges? Ez a nyers, finomítatlan nádcukor, amit én még nem fogyasztottam. A cukornád levének a beszárításával készül, és nem kristályos , hanem granulátum. Mivel nem finomítják, tartalmaz vitaminokat és ásványi anyagokat. Ezért kevésbé terheli a szervezetet. Létezik  cukornádlé formájában is. Ez mivel gyorsan erjed csak a termőhelyen lehet felhasználni.

Gyümölcscukor vagy fruktóz: Gyümölcsökből vonható ki. Iparilag előállított változata csak szerkezetileg egyezik a gyümölcsökben található cukorral, kukoricából és kukoricacsutkából készítik. Előfordul mindenféle péksüteményben, üdítőben, fagyiban. Szirup változatát mézbe is belekeverik. Szervezetünket a lebontása kevésbé, viszont hosszabb ideig terheli. Cukorbetegek nem fogyaszthatják.

Szőlőcukor vagy dextróz: Iparilag kukoricából, burgonyából állítják elő. Lebontásához nincs szükség inzulinra, már a nyálban lebomlik és gyorsan felpörgeti a szervezetet. Ezért ajánlják a sportolóknak. Kevésbé édesít mint a répa- és nádcukor, ezért ebből többet használunk.

Maláta szirupok: Sokféle magból készíthetők, hiszen a gabonák ugyanolyan szénhidrátot tartalmaznak, mint a cukor, csak más formában. A magvak csírázásakor ez a szénhidrát biztosítja az energiát és a tápanyagot a növények számára. A szirupok készítéséhez a magvakat beáztatják,hogy elinduljon a csíraképződés. A kicsírázott magokat ledarálják, majd vízzel hígítják, az így kapott pépből szűrik le a szirupot. Megjegyezném, hogy ebből az alapanyagból készülnek a különböző gabonapálinkák is, pl. a vodka, whisky stb.
A legelterjedtebb maláta szirupok az árpamaláta szirup, rizsszirup, búzaszirup, kukoricaszirup.

Juharszirup: A juharfák lecsapolt nedvéből készítik főzéssel. A nyers szirup vitamin és ásványi anyag tartalma jelentős, aminek egy része a főzés során lebomlik. A legnagyobb juharszirup termelő Kanada.

Agavé szirup: Egy trópusi kaktuszféle nedvének besűrített formája. Gyógyászati célra is használják, fertőtlenítő és fájdalomcsillapító hatása van. Ebből készül a híres Tequila.

Méz: Technikailag ez is cukor, bár a cukor egyik legősibb természetes változata. Cukorbetegeknek ennek a használata sem javasolt, mivel ugyanolyan szénhidrát, mint más cukrok. Sajnos manapság ezt is hamisítják.

Megemlíteném még a nem cukor édesítőszereket és a mesterséges édesítőszereket is. Kell ismerni ezeket is, ha valamilyen okból kifolyólag nem szeretnénk olyan dolgokat fogyasztani amikben ezek megtalálhatóak. Ez abban az esetben persze, ha fel vannak tüntetve a termék csomagolásán.

Édesítőszert készítenek a stevia gyógynövényből. Használható a szárított levél őrleménye, amely a növény minden gyógyhatásával rendelkezik. Szirup kétféle van: a sötét a levelekből készített tea(200x édesebb a kristálycukornál), a világos szirup a levelekből vizes-oldószeres (alkohol) kivonással készül (10-15x édesítés). A tabletta vagy por formájában előforduló termék édesítő ereje 300-450 szerese a kristálycukornak.

A nyírfacukor ismertebb neve a xilit vagy xilitol, így jelenik meg élelmiszerek csomagolásán. Tulajdonképpen egy cukoralkohol, ezért nagyobb mennyiségben fogyasztva hasmenést okozhat. Régebben nyírfanedvből, manapság inkább kukoricacsutkából, kukoricaszárból állítják elő. Szervezetünkbe nem viselkedik cukorként, a vércukrot csak alig emeli. A kutatók szerint csökkenti a fogszuvasodás gyakoriságát, ezért használják a rágógumik, édességek gyártásánál.
Antibakteriális és gombaölő hatása van. Egy érdekes információt találtam róla: az emberi szervezetre teljesen ártalmatlan, de kutyáknak ne adjunk belőle, mert halálukat is okozhatja.

Inulin: Iparilag csicsókából és cikória gyökeréből állítják elő. Emésztetlen állapotban halad végig a tápcsatornán a vastagbélig, itt bomlik le.

Elérkeztünk a mesterséges édesítőszerek kategóriájához. Ezek az E betűs édesítők, amitől mindenki úgymond fél, de elég sok termékben megtaláljuk. Ezeket készíthetik természetes cukrok vegyi átalakításával, vagy ami a gyakori, hogy teljesen szintetikus termékek. Úgy képzelem őket, mint a gyógyszereket, hiszen nagy részük mérgező, jó hatásuk egyáltalán nincs. Ezeknél a kristálycukor is jobb.
Lássuk  is "őket":
-szorbit E420
-mannit E421
-aceszulfám E950
-aszpartam E951
-ciklamátok E952
-izomalt E953
-szaharin E954
-szukralóz E955
-neoheszperidek E959
-maltit E965
-laktit E966

A túlzott és nem megfelelő cukorfogyasztás  mellékhatásai:

Cukorbetegség: A túlzott cukorbevitel megterheli a hasnyálmirigyet is, ettől az inzulint termelő béta sejtek "kimerülnek".  Ez a felnőttkori, vagy más néven a II.-es  típusú cukorbetegség kialakulásához vezethet.
Alkoholképződés: A felesleges cukor a szervezetben erjedni kezd és alkohol képződik. Ez a májat terheli le.
Bőrbetegség: A máj károsodása révén a méreganyagok nem tudnak lebomlani és bőrkiütések jelennek meg aknee, ekcéma formájában.
Elhízás: A szervezet a fölösleges cukrot zsírként tárolja.
Emésztési zavarok: A cukorfogyasztás okozhat gyulladásokat az emésztő rendszerben, székrekedést.
Csontritkulás: A finomított cukor lebontásához a szervezetből vonódnak el az ásványi anyagok amelyek a csontképzésben fontos szerepet játszanak.
Ezeken kívül a nem megfelelő cukorbevitel okozhat: szív- és érrendszeri megbetegedéseket,köszvényt és más Ízületi problémákat, idegrendszeri betegségeket, belső elválasztású mirigyek zavarait( korai nemi érés), fáradékonyságot, növeli a trombózishajlamot, fontos szerepet játszik a rákos sejtek szaporodásában.


ELMÉLKEDÉS A MEGELŐZÉSRŐL
ELMÉLKEDÉS A MEGELŐZÉSRŐL
A mostani időszak, éppen alkalmas arra, hogy elgondolkozzunk egy kicsit a megelőzés problematikáján, hisz lépten-nyomon a koronavírus kivédéséről, annak kijátszásáról hallunk szerte e világban. ...

Munkásosztály hősei
Munkásosztály hősei
Munkásosztálynak most mindazokat nevezem akik másnak dolgoznak. Lehet az egészségügy, tanügy, bármilyen vállalat, állami- vagy magáncég. Ilyen berkekben örökös téma, hogy az állami- vagy a magánszektor ...

Születés után
Születés után
Azt tartják, egy család életében a legszebb dolog a gyermek születése. A legszebb és legcsodálatosabb dolog, ami egyben  nagy felelősséggel és változássokkal jár. Aki azt hiszi ugyanolyan maradhat, ...

Főnök és beosztottak
Főnök és beosztottak
Örökös téma. Nap mint nap hallunk különböző történeteket. Főleg "rossz" főnökökről és "jó" beosztottakról.Csapatban csak úgy lehet jól dolgozni, ha van egy "főnök" is. Valaki össze kell fogja ...

Születés nehézségekkel
Születés nehézségekkel
Mindamellett, hogy a nő eldöntheti hol és milyen körülmények között szeretné világra hozni gyermekét, kell számolni különböző szülési nehézségekkel is. A szülés során hatalmas erők mozgatódnak ...