Szepo

Éberség

Feltöltötte: Tövissi Enikő   ·   11 éve   ·   50238   ·   Archívum

“Egyetlen törvény van: ébernek lenni. Ami ettől eltér, önmagától tér el. Aki nem így cselekszik, önmaga ellen cselekszik.” (Hamvas Béla)

Éberség

Abban a képzetben vagyunk, hogy ami körülvesz, a rajtunk kívül álló valóság. Az az igazság, hogy mindaz ami körülvesz minket, az a mi világunk. Ide hajítottak minket, teremtsünk a saját képünkre egy világot, és ami ugyanaz: egy személyt. Nem az a kérdés, hogy mi és ki vesz körül, hanem az, hogy ki a varázsló? Milyen szellemi alapon teszi ezt, milyen mag(unk)ból? Mindez a MI imaginációnk. Ez alatt azt értjük, hogy a saját állapotaink manifesztálódnak és megjelennek a velünk kapcsolatban álló személyek, tárgyak, események viszonyában. A világ körülöttünk még csak nem is egy kabáthoz hasonlít, amit magunkra veszünk (vagy nem); minden eseménnyel, minden állapottal amit elértünk, amiben vagyunk EGY-AZONOSAK vagyunk. Mindez a mi imaginációnk terméke: mi állunk a középpontban.

Ezért számomra a probléma nem a varázslat, hanem a valóság. Mert a valóság az, amit nem látok, amivel nem találkozom, ami nem adott és nem természetes. A valóság az, ami a természet mögött van” (Hamvas Béla)

A tárgyak, állapotok mögött meg kell látni magunkat: a MI saját személyünket. A valóság (és a SORSUNK!!) személyes, csakis személyünkhöz köthető. Nem mozizni jöttünk, hanem alkotni, teremteni. Felelősek vagyunk a teremtésért, a mi teremtésünkért, saját magunkért. A világ az eseményeivel amit meglátunk, amiben részt veszünk, amit gondolunk, a személyek akikkel találkozunk mind a mi kisugárzásunk terméke. A Lét folyamatos és végtelen, így a teremtés is benne automatikus, végbemegy a mi szándékunk nélkül is. Ha tudatában vagyunk és látjuk a folyamatainkat, akkor lehet azt mondani, hogy éberek vagyunk és ezáltal képessé válhatunk a tudatos teremtésre; ha önkéntelenül és érthetetlenül veszünk részt a “világban”, akkor fogalmunk sincs, hogy kik vagyunk, ki a varázsló bennünk és mit művel. Az emberiség elég nagy része közel áll ehhez az állapothoz és még éberek sem tudunk egyből minden szinten lenni, ehhez egy élet folyamatos figyelme, tapasztalata szükséges.

A tárgyak és lények világa a legnagyobb, nála csak egy nagyobb van: a valóság. A tárgyak és lények világa a legnagyobb, nála csak egy nagyobb van, mögötte a személy világa. A természet mögött az élő, a teremtő, a mágikus szubjektum. Azt ami nem varázslat, hanem valóság, csak egyféleképpen érem el, ha személyessé és személlyé válok. Ha a varázslatból kilépek és varázslóvá leszek. Mit kell tennem? Semmit sem szabad elkenni, senkire sem szabad hivatkozni, nem szabad súgásra hallgatni, vállalni kell a cselekvést, a gondolkozást, a szólást.” (Hamvas Béla)

A valóság az, ami van: ebben a “van”ban minden benne van: ami látható (ami megnyilvánult), és ami nem( ami a megnyilvánulást teremtette). Ha életünk minden pillanatában ezt látjuk és így cselekszünk is, akkor elmondható, hogy JELEN VAGYUNK, jelenlétünk, lélekjelenlétünk van. Ha odaadásunk megvalósul, akkor ott éber jelenlét van és éber lét valósul meg. Ha az ellenkezésünk, halogatásunk, mérgelődésünk, dühünk valósul meg a saját magunk által teremtett helyzet ellen, akkor ennek bizony nem jók lesznek a következményei: fejfájás, hízás, és karmikus nehézségek, hátráltatások. Azért karmikusak, mert a karma az adott helyzetben a nem megfelelő válaszból keletkező nehézség. Születünk is karmikus nehézségekkel, de életünk során is hajlamosak vagyunk karmát “csinálni”. A nem éber lét következménye tehát a karma, a karma feloldása meg az éberség.

Éberségünk mércéje, hogy mennyire tudunk belesimulni a “legyen meg a te akaratod” varázslatába. Ha Te az Én tükörképem, vagyis mindannak a tudatosodásomban előlem elrejtett tartalomnak a kivetülése, akkor ez ugyanazt jelenti, mintha azt mondanám, hogy “legyen meg az én akaratom”. De ebben mindenem benne van. Mindaz amit tudok, mindaz amit nem tudok magamról. Ha ezt nem akarom megengedni, hogy megvalósuljon, így ez azt jelenti, hogy félek fejlődni, félek szembenézni magammal. Félek, hogy olyan eseményeket engedek meg ezáltal, ami bajba sodor, ami érint személyesen. Ha ezt nem tudom megengedni, félek élni, félek éber lenni, szembesülni. Magunkkal Egységben csak Teljesen és Egészben lehet, nem lehet csak félig.

Az éberség ezáltal teljes felelősségvállalást jelent, amiben “bevállalom” magamat teljes egészében, minden varázslatomat, azt is aki varázsol. Elmondható tehát, hogy az éberség az oldottságunk, az Egész(magunkról) való tudatunk, a szellemi öntudatunk kifejezője; az “aranykor”unk megvalósulásának a mércéje. Ez az a képesség, amivel a Lélek nem téved el, nem tévelyeg, hanem egyszerűen ott van ahol kell és olyan formában ahogy kell.

Nincs más út, nincs más törvény, csak az éberség.

 

http://www.asztroporta.hu/


Mozgás, tevékenységek és spiritualitás.
Mozgás, tevékenységek és spiritualitás.
A mozgás egészen pontos meghatározását megadni éppolyan nehéz, mint az időét, a térét vagy a létezését. A mozgás mélyen átszövi a létezést, olyannyira, hogy fogalmazódtak meg már e kettőt ...

Három nagyszerű szellemi gyakorlat
Három nagyszerű szellemi gyakorlat
Szellemiekkel foglalkozók körében olykor felmerül(het) a kérdés, hogy azokat a magas, tiszta elveket, amelyeket elsajátítottak a spirituális „tudományból” miként lehet összekapcsolni a személyes ...

Karácsony: a krisztusi princípium ünnepe
Karácsony: a krisztusi princípium ünnepe
Van, aki a fény ünnepének nevezi a Karácsonyt, van, aki a szeretet ünnepének. Valójában a fény és szeretet egységének ünnepe, a krisztusi princípium ünnepe (amelyben egységesen van jelen fény és ...

Életrend, szolgálat és az egység megvalósítása (Éberség a szolgálatban. Metanoia és átlényegülés.Véletlen.)
Életrend, szolgálat és az egység megvalósítása (Éberség a szolgálatban. Metanoia és átlényegülés.Véletlen.)
Először vegyük a véletlen fogalmát. Voltak ugyan olyan metafizikai kijelentések, hogy a véletlen nem létezik, de ha alaposabban utánanézünk, kiderül, hogy létezik és éppen a metafizikai irodalomban ...

A Bak erőtere
A Bak erőtere
Minősége szerint kardinális, elemi csoportosítás szerint földi jegy, évszak szerint téli, negatív jegy. Uralkodó bolygója: Szaturnusz Időszaka: dec.22.- jan.20.