Szepo

Élet-szín-tér3

Feltöltötte: Bagóné Obrusánszki Monika   ·   11 éve   ·   8861   ·   Herbálasztrológia

A télen elfogyasztott nehéz ételek hatására nem csak súlyunk lett nehezebb és kontúrjaink elmosódottabbak, hanem az emésztésünk hiányosságai sokunknál már fizikai tünetekben is megnyilvánulnak. (A tél a Szaturnusz uralmának ideje, az anyagosodás megmerevedés jellemzőivel.)

Élet-szín-tér3

Ezek a tünetek lehetnek hasmenés (Marsi energiák aktiválódása, ami az erőltetett kiürítés) és székrekedés (Szaturnusz, a megkövült salakanyagok uralma az élet természetes ritmusa fölött), különböző kiegészítő tünetekkel, mint krónikus fáradtság, álmatlanság, koncentrálási zavarok, stb.

A hasmenés legyengít, a székrekedés pedig állandóan méreganyagokat juttat szervezetünkbe. Mindkét problémát először tünetszinten kell kezelni, majd ezután nagyon fontos a lelki okok tisztázása, mivel a tüneti kezeléssel csak akkor lehet tartós eredményt elérni, ha az okokat is megszüntetjük. A cikk végén fölsorolásszerűen megtalálják azokat a gyógynövényeket, amik segítenek a bélproblémák kezelésében, de ajánlatos – különösen súlyosabb esetben – szakemberrel megbeszélni a teendőket, mivel az emésztési problémák kezelése sokkal hatékonyabb a konkrét tünetek ismeretében.

A problémák lelki oldalát nézve, a hasmenés eredetéről szépen beszélnek a magyar szólások, mint pl. az aggodalomtól össze…. magát valaki, vagy be….. a félelemtől.

A hasmenés enyhítése után jöhet a lelki terápia, tehát a félelmek kiderítése, és szembenézés ezekkel a gyakran csak általunk felnagyított félelmekkel. Nagyon sokszor az derül ki a lelki terápia során, hogy ezek nem is reálisak, csupán lelkünk sötétségébe bújva tűnnek nagynak, és ha napfényre kerülnek megszabadulnak a rájuk rakódott árnyékoktól akkor csak egyszerű kellemetlenségek, nem szeretem dolgok. Sokszor fizikai tünetek is okoznak lelki defektusokat, mert nem csak a lélek hat a testre, de a test problémái (akár egy egyszerű vitaminhiány is) okozhat lelki problémákat. A félelem helye a keleti tanítások szerint a máj, a nyugati orvosi asztrológia szerint a májat pedig a Jupiter uralja. A Jupiter pedig a törvény, ami lehet emberi, társadalmi, vagy kozmikus.

A székrekedés az elengedés problémáját mutatja elég látványosan. Amikor még attól sem tudunk megszabadulni, amit már régen ki kellene adnunk magunkból. Ebből a szempontból a székrekedés, a görcsös megtartása valaminek, ami az élet szabad áramlását akadályozza, mivel a tápanyagok fölszívódását teszi egyre inkább lehetetlenné. Ha ezt az egészet szellemi területre fordítjuk, akkor olyan kórképet látunk, hogy megakasztva a már elavult dolgok eltávozását, nem engedünk utat az új impulzusoknak, amik pedig fölfrissíthetnék az életünket.

A székrekedés lelki terápiája tehát az, hogy megkeressük életünkben mindazon dolgokat, amikhez görcsösen ragaszkodunk, pedig már idejüket múlták, és egyenként el kell engednünk ezeket a dolgokat. Ezt általában nem tudatosan tesszük, tehát ha itt is megnézzük a keleti tanításokat, akkor azt látjuk, hogy a tudatalatti helye a vastagbél, a nyugati orvosi asztrológia a Szaturnusz uralma alá tartozónak írja le. A Szaturnusz a fizikai világ „kapuőre”. 

És most lássuk a fölhasználható gyógynövényeket:

Hasmenés: apróbojtorján, diólevél, fahéj, fekete tea, zöld tea, körömvirág szirom. A hasmenés kiváltó okának függvényében.

Székrekedés: aranyvesszőfű, balhafűmag, bodzabogyó, édeskömény mag, kamilla, lenmag. A székrekedés kiváltó okának függvényében.


Mi a baj az érzésekkel? Harag.
Az előző írásomban az elfojtott félelemről írtam, és kimaradt az asztrológiai analógia, amit a cikk elején pótolok. Most ugyanabból az aspektusból (az érzelem elfojtása, vagy túltengése által ...

Mi a baj az érzésekkel? Félelem.
Az elnyomott érzések, érzelmek előbb-utóbb fizikai tünetekben, akár betegségekben kerülnek elő, amikor aztán újabb elnyomás (gyógyszerrel) rá a válasza a mai kor emberének. A régi korok embere ...

Mi a baj az érzésekkel?
Ma egy nagyon „ütős” fél mondatra kaptam föl a fejemet, ami a rádióban hangzott el. A délutáni műsorban (főzés közben) hallottam, hogy a mai ember „érzelmek helyett információkat kap”. Elgondolkodtam, ...

Újholddal jött a Nyilas
Újholddal jött a Nyilas
Van valami furcsaság abban, hogy az Újhold és a Nap jegyváltása ( 23-án lépett a Nap a Nyilas jegybe) majdnem egybeesett. Arra gondolok, hogy a Skorpió befele forduló, önelemzésre hajlamosító energiáit ...

A hatalom szelídsége, a szelídség hatalma 3
A hatalom szelídsége, a szelídség hatalma 3
A hatalom fogalmával furcsa módon az utóbbi napokban sokat találkozom. Régebben nem került szóba a fogalom az egyes emberi életek elemzésekor, csak kiemelt pozícióban dolgozóknál, mostanában azonban ...