Szepo

Élet-szín-tér gyakorlati útmutató télre

Feltöltötte: Bagóné Obrusánszki Monika   ·   9 éve   ·   11977   ·   Herbálasztrológia

Itt van a tél és hideg, és szürkeség, de nagyon.

Valamit tenni kell, mielőtt az ünnepek elmúltával eluralkodik rajtunk a téli depresszió. Vegyük hát sorra a teendőket.

Sokat tehetünk jó közérzetünk és teljesítő képességünk megőrzéséért ha melegítő, vitalizáló ételeket, italokat, krémeket és nem utolsó sorban illatokat használunk.

A gyakorlati használat, asztrológiai magyarázata:

 A tél energiája, vagyis asztrológiai ősminősége hideg, száraz, még akkor is, ha éppen csapadékos az időjárás, megfelelve ezzel a Szaturnusz által jelzett minőségnek. Az ősminőségek olyan energiaformák, amiknek a reprezentánsai a bolygók. Tehát minden bolygó jelzője valamilyen energia-mintának, amely energiaminta hat ránk. Ellensúlyozására meleg, nedves minőségeket kell beiktatnunk az életünkbe, és étrendünkbe, ezzel kivédhetjük, hogy eluralkodjon rajtunk a rossz hangulat, amit ma szívesen neveznek téli depressziónak.

Már maga a szó, depresszió, is izgalmas kirándulásra buzdít a latin nyelv területén. A „de-”, mint fosztóképző, annyit jelent nélkül, a „presszió” pedig azt, hogy nyomás, kényszer, erőltetés, megszorítás, vagyis összességében mindezek nélkül, aminek önmagában nincs is negatív értelme. Ha egy kicsit elkalandozunk a hasonló jelentésű fizikai fogalmak körében, akkor a nyomás- teljesítmény párhuzamon elgondolkodva már kezd a dolog érthetővé válni. Tehát a depresszió olyan állapotot takar, amikor teljesítmény nélkül vagyunk, azaz nem vagyunk képesek teljesíteni, magunkra erőltetni bármit, vagyis erőt venni magunkon. A Szaturnusz szimbolikája pontosan ez, megmerevedés minden életterületen, cselekvési és gondolkodási nehézségek, korlátozott mozgás stb. A régebbi korokban nem okozott különösebb gondot senkinek ez az állapot, és a természeti népeknél ma sincs ez másként. Talán máshogy táplálkoznak? Máshogy élnek? Tudnak valamit, amit mi elfelejtettünk?

- Igen, máshogy táplálkoznak, mivel a régebbi korok emberei, és a mai természethez közelebbi népek még a környezetük által kínált lehetőségekből válogatva, külön téli, és nyári étrendet alakítottak ki maguknak megjegyzem mást nem is tehettek, tehetnek.

- Igen, máshogy is éltek, élnek, mivel a napfényhez igazított életvitel télen csökkenti, nyáron növeli az aktivitásra felhasználható időt. Ugyanez a városi élet villanyvilágított tereiben már nem jelent szabályozó erőt.

- Igen tudtak, tudnak valamit, amit mi már régen elfelejtettünk, konkrétan együtt élni, lélegezni a természettel, belesimulni annak ritmusába.

 

Mi már nem mondhatjuk a munkahelyünkön, hogy elnézést most tél van tehát csak két három órára elég az aktivitásom, úgyhogy hazamegyek…. Azt hiszem, nagyon furcsán nézne ránk a főnök, egy ilyen kijelentés után, és nem sokat gondolkodna a bérezésünkön.

Akkor nézzük, hogy mi maradt a mai ember számára, hogy ellensúlyozza tél hideg-száraz energiáját. Szerencsére ételeinket és italainkat különböző bolygók által jelzett energia is áthatja, ami segítségünkre lehet:

Húsok:  a grillezett húsok, az elkészítésük miatt is, a marha- és a vadhúsok, készítés módjától függetlenül. Ezek a húsok meleg száraz ősminőséggel bírnak, tehát ilyenkor fogyasztásuk nem csak megengedett, de ajánlott is, ezen az éghajlaton.

Köretek: a rizs, a hajdina, a köles, különösen ha párolás előtt kissé megpirítjuk szárazon, mivel a fölsorolt köretek nedves minőséget jeleznek, a pirítás mint konyhai technológia behozza a meleg minőséget.

Fűszerek: minden csípős ízű, és utóízű fűszer, amilyenek a fahéj, a bors, a gyömbér, a csípős paprika, a szegfűszeg, meleg minőséget képviselnek.

Italok: fűszeres mézes tea, pl. gyömbérből, fahéjból, kamillából, bazsalikomból, csipkebogyóból stb., mivel ezek is meleg minőséggel bírnak, és fizikálisan is felmelegítik a testet. Bár az általános nézettel ellentétben az alkohol kifejezetten veszélyes, ha nagyon hideg van, mert a kiálló testrészek fagyását okozhatja, ez alól a mérsékelt forralt bor fogyasztása esetében kivételt tehetünk. Legjobb az alkohol nagyobb részét kiforralni, és sok melegítő fűszert, fahéjat, szegfűszeget, pár szem koriandert adni hozzá.

Szürkeség ellen hordhatunk, ehetünk, vagy ihatunk színeket, mert ezek is erősíthetik az annyira hiányzó meleg és nedves minőségeket.

A téli ruházatot érdemes földobni néhány színes kiegészítővel, és étrendünkbe is minél több színes fogást beiktatni, nem feledkezve meg a színes italokról.

A színek energetikája a következő:

Piros: élénkít, növeli az életenergiát, erősíti az immunrendszert, erősen meleg ősminőség, csak gyulladásos hajlam esetén nem javaslom. Leginkább akkor jó hordani, enni, inni, kenni amikor a szürkeséget nehezen viseljük. A Mars színe.

Narancssárga: kedélyessé, jóindulatúvá tesz, segíti a méregtelenítést, mérsékelten meleg ősminőség. Amikor nehezünkre esik optimistán nézni a világot, akkor gondoljunk rá. Jupiteri szín.

Sárga: öbizalmat ad, vidámságot kölcsönöz, és életerővel tölt fel. Amikor fáradtnak érezzük magunkat még pihenés, vagy elegendő alvás után is. A Nap színe.

Zöld: oldja a feszültséget, növeli az alkotókészséget, enyhén meleg, nedves minőség. Amikor az energiahiány a párkapcsolatot veszélyezteti. A Vénusz színe.

Világos Kék: nyugtat, ellazít, gyulladásos folyamatokban enyhít, nedves ősminőség. Nagyon jót tesz a gyulladt torokra a kék sál, ami kiegészítheti a gyulladásgátló gyógynövényteák hatását. Ura a Hold.

Lila: erősíti az intuiciót, segít a koncentráló képesség gyöngülése esetén. A tél hidege, szürkesége gyöngíti a fizikai látást, és a döntési képességet, amivel korlátozza a szabadságot. Az Uránusz színe.

 

Mind a hölgyeknek, mind az uraknak érdemes kipróbálni a téli hideg ellen, a kezek - lábak védelmére, a következő egyszerű, otthon elkészíthető krémet:

Egy evőkanál disznózsírba beledolgozni hölgyeknek 5 csepp fahéj illóolajat, uraknak ugyancsak 5 csepp rozmaring olajat ajánlok.  A krémet jól zárható edénybe tenni, és reggelente vékonyan bekenni vele a kéz-, és lábfejet, és erre húzni a zoknit, harisnyát. Mivel a zsírt nagyon gyorsan beszívja a bőr, nem kell aggódni a zokni, harisnya nem lesz zsíros. Ez a kezelés megvédi a bőrt a kiszáradástól, és a periferiális erek tágításával melegíti a kezet, lábat. Akinek különösen hideg a keze, lába az naponta többször is alkalmazhatja ezt a kezelést, kiegészítve egy-egy csésze fahéj, vagy szegfűszeg teával. Pár napon belül enyhíti a tüneteket.

 

Ezek általános tanácsok a télre, de természetesen mindenkinek lehetnek egyéni problémái, amire a saját születési képlete alapján lehet személyre szabott tanácsot kérni itt a fórumon.


Mi a baj az érzésekkel? Harag.
Az előző írásomban az elfojtott félelemről írtam, és kimaradt az asztrológiai analógia, amit a cikk elején pótolok. Most ugyanabból az aspektusból (az érzelem elfojtása, vagy túltengése által ...

Mi a baj az érzésekkel? Félelem.
Az elnyomott érzések, érzelmek előbb-utóbb fizikai tünetekben, akár betegségekben kerülnek elő, amikor aztán újabb elnyomás (gyógyszerrel) rá a válasza a mai kor emberének. A régi korok embere ...

Mi a baj az érzésekkel?
Ma egy nagyon „ütős” fél mondatra kaptam föl a fejemet, ami a rádióban hangzott el. A délutáni műsorban (főzés közben) hallottam, hogy a mai ember „érzelmek helyett információkat kap”. Elgondolkodtam, ...

Újholddal jött a Nyilas
Újholddal jött a Nyilas
Van valami furcsaság abban, hogy az Újhold és a Nap jegyváltása ( 23-án lépett a Nap a Nyilas jegybe) majdnem egybeesett. Arra gondolok, hogy a Skorpió befele forduló, önelemzésre hajlamosító energiáit ...

A hatalom szelídsége, a szelídség hatalma 3
A hatalom szelídsége, a szelídség hatalma 3
A hatalom fogalmával furcsa módon az utóbbi napokban sokat találkozom. Régebben nem került szóba a fogalom az egyes emberi életek elemzésekor, csak kiemelt pozícióban dolgozóknál, mostanában azonban ...