Szepo

Életmód, egészség-bevezető

Feltöltötte: János-Széll Kinga   ·   11 éve   ·   8212   ·   Életmód, egészség

Manapság egyre többet hallani a médiában az egészséges életmódról. Rengeteg információ, irányzat, beavatás, mester, személyi edző és még sorolhatnám, bombáz minket avval, hogyan kellene élni. Azt sem tudjuk mit válasszunk.

Életmód, egészség-bevezető

Egyesek a pénztárcájuk szerint választanak. Mások azt nézik mi a kényelmesebb, a számukra nem olyan sok lemondással járó mód. Van aki marad a megszokott, úgymond örökölt életmódjával. Van, kinek az érdekek, az üzlet, a politika diktálják milyen életmódot folytasson. Létezik a közömbös, akit semmi sem érdekel, az "ahogy esik, úgy suppan" kategória.
Az, ami számomra egyértelmű, hogy a világban alapállás, bázis nélkül lehetetlen eligazodni. Lehetetlen, mert ez nélkül nincs mihez viszonyítani, nincs amire a sok információt építeni.
Hiszen az életmódunkat, egészségünket nem bízhatjuk a véletlenre. Sok mindentől függ, hogy mennyire tudunk egészségesen élni, de a külső tényezők csak indirekt  módon befolyásolják ezt.
Tulajdonképpen az életmódunk határozza meg, hogy mennyire vagyunk és leszünk egészségesek. Az életmódunk, vagyis az, hogy mit eszünk és hogyan éljük a mindennapjainkat: hol és mit dolgozunk, hogyan töltjük a szabadidőnket, mennyit mozgunk, miként viselkedünk a családban és embertársainkkal. Ezek pedig mind a gondolkodásunk, metafizikai érzékenységünk, éberségünk, tetteink következményei.
Tehát nem a környezetünk, körülményeink formálnak minket, hanem mi formáljuk magunkat és ezáltal magunk körül a világot. Hiszen azt mi döntjük el: milyen ételt együnk, hogyan viselkedjünk, kikkel barátkozzunk.
Erre sokan azt válaszolnák: nem mindenki engedhet meg bármit, amit szeretne, magának. Ez így is van. Ekkor kell az az alapállás, a tudás, ami segítségével el tudunk igazodni, el tudjuk dönteni mi az érték és mi a bóvli.
Szerintem élhetünk bárhol, szegényebb körülmények között is, az egészségünkről, az egészséges életmódról nem kell lemondanunk. Mert azok a tényezők, amiktől valójában az egészségünk(az, hogy egészek legyünk) függ, azok nem a gazdasági helyzet következményei.
Rovatom célja, hogy amit én gondolok és tudok erről a témáról, azt megosszam másokkal is.


ELMÉLKEDÉS A MEGELŐZÉSRŐL
ELMÉLKEDÉS A MEGELŐZÉSRŐL
A mostani időszak, éppen alkalmas arra, hogy elgondolkozzunk egy kicsit a megelőzés problematikáján, hisz lépten-nyomon a koronavírus kivédéséről, annak kijátszásáról hallunk szerte e világban. ...

Munkásosztály hősei
Munkásosztály hősei
Munkásosztálynak most mindazokat nevezem akik másnak dolgoznak. Lehet az egészségügy, tanügy, bármilyen vállalat, állami- vagy magáncég. Ilyen berkekben örökös téma, hogy az állami- vagy a magánszektor ...

Születés után
Születés után
Azt tartják, egy család életében a legszebb dolog a gyermek születése. A legszebb és legcsodálatosabb dolog, ami egyben  nagy felelősséggel és változássokkal jár. Aki azt hiszi ugyanolyan maradhat, ...

Főnök és beosztottak
Főnök és beosztottak
Örökös téma. Nap mint nap hallunk különböző történeteket. Főleg "rossz" főnökökről és "jó" beosztottakról.Csapatban csak úgy lehet jól dolgozni, ha van egy "főnök" is. Valaki össze kell fogja ...

Születés nehézségekkel
Születés nehézségekkel
Mindamellett, hogy a nő eldöntheti hol és milyen körülmények között szeretné világra hozni gyermekét, kell számolni különböző szülési nehézségekkel is. A szülés során hatalmas erők mozgatódnak ...