Szepo

Hét nap az élet - A farkas (részletek)

Feltöltötte: János-Széll István   ·   2 éve   ·   2997   ·   Ez meg az

Szép ez a táj, de nem fotózni jöttem ide. Lefotózták már sokan, számtalanszor, mégsem értették. Nem értették, mitől ez a harmónia, ami nem csak a szemnek, de az egész léleknek megnyugtató. Tudósok bontották elemeire a tájat, megvizsgálták külön a bogarakat, a fákat, annak leveleit, sőt, a levelek sejtjeit, még sem született válasz. Így tovább kutattak, el egészen az atomokig, szereztek is sok diplomát meg elismerést, a lényeg még is fedve maradt. Ha megértették volna, nem éktelenkedne a szemét a zöld mezőkön, a kék vízű folyókban.

Hét nap az élet - A farkas (részletek)

Publio

E-könyv ISBN: 9789634435310
Nyomtatott ISBN: 9789634435303

E-könyv (prc, epub): 500 HUF

Oldalszám (E-könyv): 116, nyomtatott: 50

A könyv megvásárolható itt:

https://publioboox.com/hu_RO/het-nap-az-elet

Részletek

****

Délutánra elvonul a vihar. Dübörgő hangja még sokáig hallatszik, de már süt a meleg nap, és felragyog a természet. Csillognak a vízcseppek a fűszálakon és a leveleken, apró bogarak rázzák magukat. A tó felszíne tükörsima, ha belenézek, talán meglátom önmagam.
Ahogy a tó partján állok, s beszívom a friss, felüdült levegőt, arra eszmélek fel, hogy tőlem balra, csendben, lassan de határozottan, a farkas közelít. Érdekes, hogy most nem érzek félelmet. Nem ijedek meg, s arra sem tudok komolyabban gondolni, hogy na most megint megharap. Sebekkel díszített karomra téved a tekintetem, s belül elmosolyodok, mintha azt mondanám, hogy tessék, a tied.
A farkas lassan leülök a fűbe. Felemeli a fejét, és beleszagol egyszer kétszer a levegőbe. Keresi, ki vagyok én, ugyanaz vagyok-e, akit a tegnap megtámadott. Érzem vizes bundájának a szagát.
Pár lépést még tesz felém, de egyáltalán nem agresszív. A fogait sem látom, a farka sincs sunyin leszegve. Inkább játékos a testtartása, vagy kíváncsi.
- Gyere - szólok halkan, szinte alig hallhatóan.
Néz, nem érti. Füleivel körbehallgatózik, aztán ismét csak rám figyel.
Lassan kinyújtom feléje a kezem. Élesebben néz.
- Gyere. Én vagyok a mágus - suttogom - a tegnap még nem voltam az, igen, elismerem, hogy amit tettél, jogosan tetted. De most a mágus vagyok.
Két lépést tesz felém, kételkedve. Vizsgálódik, hogy tényleg a mágus vagyok-e, vagy csak mágus álarc mögé bújt ember. Érzem, hogy van benne tisztelet, nem tekint eledelnek, inkább sorstársnak. Tudom, nem szabad elsietni, mert ha nagyobbat mozdulok, elszalad, vagy nekem ugrik.
Ott áll, nem mozdul, csak néz, kíváncsian.
- Tudod - magyarázom neki, remélve, hogy érti, - rájöttem, hogy te kellettél ahhoz, hogy rájöjjek, nem vagyok én senki. Eddig azt hittem, a tegnapig azt hittem, vagyok valaki, az okos, a bölcs, a világ ura. Megmutattad, hogy nem vagyok a világ ura. Ezt külön köszönöm!
Mintha elmosolyodna, de nem közelít. Van a szemében egy kis bizalmatlanság, talán a tegnap nem harapott meg eléggé, s most megint azt hiszem, hogy.
- Komolyan. Ha nem hiszel nekem, gyere, harapj meg, megengedem.
Jó idő eltelt, s aztán ismét tett felém pár lépést. Már elég közel volt ahhoz, hogy akármikor széttépjen, de távol ahhoz, hogy érezzem a leheletét.
A gyenge legyőzi az erőset, mondják. Ezen elmélkedem, melyik az a gyenge, ami legyőzi, és hogyan tudja legyőzni? Úgy, hogy miközben gyenge, elég erős ahhoz, hogy önmaga legyen? És vajon azért látszik gyengének, mert önmaga ura?
Gyenge az oroszlánt megszelídítő nő, aki az erőt átfogja?
Ha önmagam ura lennék, akkor uralni tudnám a gondolataimat, az érzéseimet, a félelmemet. Talán olyan gyenge, mint a reggel szedett virág. Hallottam, hogy a virágkoszorút a legnehezebb eltépni.
Fizikai erővel ráhatással lehet lenni a világra, fel lehet emelni nagy köveket, ki lehet dönteni kisebb fákat. De fizikai erővel nem lehet szeretni, és nem lehet megnyugodni. Ez egy olyan dolog, hogy minél inkább erőlteted, annál nehezebb. Ezért győzi le a gyenge az erőset, mert a gyenge nem erőlteti. Nem kelt ellenállást.
Most én sem állok ellen, és nem erőltetem. Leszek a gyenge, aki a farkas szemébe néz.
Mikor ez eszembe jut, s tényleg átérzem, a farkas megfordul, és elmegy. Lassan megy el, nem néz vissza, talán szagot fogott, s vadászni indult.
Most már értem, mit jelent gyengének lenni: azt, hogy belül a legerősebbek vagyunk.
Az erő, ha a csendet uralom.

Kedves olvasó! Szeretnél hozzászólni a cikkhez? Vagy csak egy gondolkodó és kutató közösségre vágysz? Egy olyan portál tagja szeretnél lenni, ahol elmondhatod a véleményed?
Csatlakozz: Szabadszoba.net

Az igazságért való harc, a közlés és információcsere fontosságáról
Az igazságért való harc, a közlés és információcsere fontosságáról
Az az általános tapasztalatom, hogy az emberek nagyon sok esetben nem bírnak kiállni, harcot vállalni saját magukért, életükért, a nagy igazságért (legfőképpen, ha nem is ismerik azt), és főleg nem ...

Egy újabb cikk, amely nem hat meg senkit
Egy újabb cikk, amely nem hat meg senkit
Nem vagyok híres, sem olvasott, se keresett. Nem vagyok celeb, vagy véleményformáló, influenszer. Nem vagyok mester, bölcs, megvilágosodott. Nem vagyok motivációs tréner sem. Nem birtoklom a bölcsek kövét. ...

Vírustagadók?
Vírustagadók?
A Korona-vírus járvány, és az azzal kapcsolatos mindenféle intézkedés számos ponton kérdéses, viszont jelenleg nincs esély a párbeszédre, és az objektív, tiszta tudományos nézetek egyeztetése is ...

Interjú a fák alatt - 12 rész - Summa
Interjú a fák alatt - 12 rész - Summa
A létezés okát nem lehet elmondani két szóban. Viszont ha valamiről túl sok szót kell mondani, akkor az valószínűleg nem igaz. Vagy legalábbis nem úgy igaz. Mert a létezés egyszerre sokszínű és ...

Nesze semmi
Nesze semmi
Most előre bocsájtom, kedves barátom, hogy nem vagyok túlságosan összeesküvés elmélet - rajongó, nem hatnak meg az álhírek sem, de ugyanúgy a főáramú médiának sem tudok hinni.