Szepo

Kell egy háború (részlet)

János-Széll István
János-Széll István   ·   1 éve   ·   1081   ·   Ez meg az

Az emberiség új idők elé néz. Olyan idők elé, ahol minden elmulasztott harc háborúvá válik. Talán még ma nem késő, hogy megforduljunk, és újra értelmezzük az életet. Talán, ha még ma, új értékeket keresünk, új látásmódot alakítunk ki, újjászületünk, elkerülhető az a jövő, ami már kirajzolódott a legsötétebb álmainkban.

Kell egy háború (részlet)

Publio

E-könyv ISBN: 9789634435433
Nyomtatott ISBN: 9789634435426

E-könyv (prc, epub): 800 HUF

Oldalszám: 160

A könyv megvásárolható itt: https://publioboox.com/hu_RO/kell-egy-haboru

*** Részlet***

- Csend legyen! − mordul fel az ezredes.
A földön fekvő katona megpróbál felülni, de visszatartják, ismét suttogni kezd.
- Nem... itt... − ismétli.
Az ezredesnek elfogy a türelme, és rákiált:
- Nyögd ki végre, és utána mehetsz!
A katona szemei kikerekednek, az ezredesre fókuszál, összeszedi minden erejét, lassan felemeli a kezét, az ezredesre próbál mutatni.
- Te... − súgja nehezen − te....
Az ezredes komor arccal felemelkedik, előkapja a pisztolyt, és fejbe lövi a katonát. A pisztoly hangja még sokáig cseng a fülünkben, mindenki hátrább ugrik, a vér szétterül a padlón, a falakon, és mint apró permet, az arcunkra száll. Megdöbbenve állunk, nézzük, mi történik.
- Hadd ne szenvedjen a szerencsétlen – mondja végül az ezredes, elteszi a pisztolyt, és kimegy a házból. Az orvos remegő kézzel teszi vissza a tűt a táskájába, Csípős mond valami káromkodásfélét, a többiek zúgolódni kezdenek.
Ekkor hallom, hogy az ezredes parancsol, mindenki oda kell menjen, így én is kimegyek a ház elé. Az ezredes vár egy percet, amíg minden katona odaér, aztán mondja:
- Mostantól kijárási tilalom van. Mindenki itt marad, amíg nem szólok. Este pedig tovább indulunk. Nincs több lazítás meg beszélgetés. Aki nem szeretne itt hősi halált halni, az nem jártatja a pofáját, és nem megy sehova. Ez a tér a bázis. Aki innen kilép, az halott.
Az ezredes sarkon fordul, és eltűnik. Tanácstalanul állunk, egymásra nézve, hogy most mi következik. Arrább Fantazma érdeklődik, de senki sem válaszol, aztán Csípőshöz mennek, hogy mi volt ez a lövés, és mi történt a házban. Csípős sem felel, csak néz maga elé. Az ott lakók is körénk gyülekeznek, legtöbbjük morgolódik, azt mondogatják, ideje lenne elmenni, mert csak a bajt hozzuk rájuk.
- Mi nem vagyunk képesek élni – mondja halkan a csendes katona, mellém lépve. − mi elszoktunk az élettől, nekünk nem jár az öröm. Most mégis azt mondom, felejtsd el azt a lányt, mert csak baj lesz belőle. Csomagoljunk, és húzzunk innen, menjünk. Folytassuk azt, amit eddig tettünk.
- Mentünk eleget − fakadok ki − és mi célból? Mit keresünk? Nem találtuk meg? És egyáltalán, mire jó ez az egész katonáskodás?
- Arra jó, hogy csináljunk valamit − feleli Csendes. − tűnjön úgy, hogy nem nézzük tétlenül a Föld pusztulását. Legalább a lelkiismeretünk megnyugtatásáért.
- Bár szétesne rendesen. Hol vannak azok a kúrva kurva atombombák? Valaki dobjon le már valamennyit, legyen vége.
- Soha nem lesz vége – mondja Csendes.
- Egyszer vége lesz. Amikor mind meghalunk.
Az öröm, amit az este éreztem, nyomtalanul száll el, és ismét ott vagyok, magamba zuhanva, kétségbeesetten, egy összedőlt világban, izzadtan és véres kezekkel, szomjasan és éhesen. Mikor lesz már csend, és mikor fogunk élni?

János-Széll István: Hét nap az élet

Szép ez a táj, de nem fotózni jöttem ide. Lefotózták már sokan, számtalanszor, mégsem értették. Nem értették, mitől ez a harmónia, ami nem csak a szemnek, de az egész léleknek megnyugtató. (novella).
Megvásárolható e-könyv és nyomtatott formában.
A könyvem itt kapható: a https://publioboox.com/hu_HU/het-nap-az-elet .

Egy és ugyanaz (részlet)
Egy és ugyanaz (részlet)
Elindulunk, hátrahagyva mindent, azzal a gondolattal, hogy soha nem térhetünk vissza. Olyan helyekre érkezünk, ahol még soha nem jártunk. Aztán rájövünk, hogy már voltunk ezen a helyen. Nem is egyszer. ...

János-Széll István  ·   8 hónapja   ·   Ez meg az  ·   0  

Csak sétálni
Csak sétálni
Sétálni, almát vagy szőlőt szedni, tóban úszni, olvasni, írni. Néha, csak úgy, semmit sem csinálni.

János-Széll István  ·   1 éve   ·   Ez meg az  ·   0  

Hét nap az élet - A farkas (részletek)
Hét nap az élet - A farkas (részletek)
Szép ez a táj, de nem fotózni jöttem ide. Lefotózták már sokan, számtalanszor, mégsem értették. Nem értették, mitől ez a harmónia, ami nem csak a szemnek, de az egész léleknek megnyugtató. Tudósok ...

János-Széll István  ·   1 éve   ·   Ez meg az  ·   0  

Ciklusok
Ciklusok
Asztrológia és életszakaszok

János-Széll István  ·   1 éve   ·   Ez meg az  ·   0  

Csinvat hídján
Csinvat hídján
Azt mondja a hagyomány, hogy amikor az ember meghal, és lelke a szellemi világba át akar lépni, át kell mennie a Csinvat hídján. Amikor a Csinvat hídjához érkezik, egy szép lány közeledik feléje: ...

János-Széll István  ·   1 éve   ·   Ez meg az  ·   0  
 • Bejelentkezés
  Automatikus bejelentkezés


  Regisztráció  |  Elfelejtettem a jelszót
 • Jelszó kérése
  Egy új jelszó lesz generálva és elküldve a beírt e-mail címre,
  amelyet belépés után a saját fiókom menüben bármikor megváltoztathatsz.  Belépés  |  Regisztráció