Szepo

Mi a baj az érzésekkel? Harag.

Feltöltötte: Bagóné Obrusánszki Monika   ·   9 éve   ·   15521   ·   Herbálasztrológia

Az előző írásomban az elfojtott félelemről írtam, és kimaradt az asztrológiai analógia, amit a cikk elején pótolok. Most ugyanabból az aspektusból (az érzelem elfojtása, vagy túltengése által kiváltott betegségek) a haragról írok pár sort.

Tehát a félelem helye a testben a máj, asztrológiai analógiája a Jupiter, a Nyilas jegy uralkodó bolygója. A Jupiter uralja a májon kívül még a következő szerveket:tüdő, bordák, porcok, hasnyálmirigy, zsírszövetek, ütőerek, pulzus, ondó. Érdemes végiggondolni, hogy milyen fizikai érzeteket okoz a cikkben leírtakon kívül a folyamatos bizonytalanság, amit manapság sokan hibásan stresszként definiálnak. A definíció azért hibás, mert a stressz összefoglaló fogalom: „ Sok esemény okozhat stresszt. Néhány közülük nagyszámú embert érint – ilyenek a háborúk, a nukleáris balesetek és a földrengések, vagy akár a felgyorsult életvitellel kapcsolatos mindennapi események (például tömegközlekedés, munkavégzés). Más típusúak az egyén életének nagyobb fordulatai: költözés, állásváltoztatás, házasság, (komoly) betegség." (idézet a Wikipédiából).

A harag helye a testben a szív, asztrológiai analógiája a Nap, az Oroszlán uralkodó bolygója. A Nap uralja a szíven kívül a vérkeringést, a szemeket (férfinél jobb, nőnél a bal szem) az érmozgató idegeket, és általában a jobb testfelet.

Nézzünk ismét egy példát, a jobb megértés érdekében. A példában szereplő férfi családos ember, kényszerből él együtt a felesége édesanyjával, mivel az asszony egyedülálló, nagy lakásban él, ahol elfér az egész család. Anyagilag ugyan megengedhetnének maguknak a fiatalok egy önálló lakást, de az asszony nem hagyja ott a szülői házat, és egyedül az édesanyját. A férfi saját lakást szeretne, mert nem érzi, hogy úr lenne a saját házában és ezzel a saját házasságában. Az asszonyok napközben egymás közt beszélik meg a napi dolgokat, így mire férj hazaér (a feleség otthon dolgozik) már minden elintéződött, rá nincs igazán szükség. A két hölgy arra hivatkozva, hogy részben a férj sokat dolgozik, ezért kímélik meg Őt minden otthoni elintézni valótól, részben mivel úgy is otthon vannak teljesen kiszorítják minden döntésből. A férfi folyamatos tehetetlen dühtől szenved, mert egyrészt nem dönthet, másrészt még az az elégtétele sincs meg, hogy fölszólaljon, mert hiszen a hölgyek előadása szerint minden az Ő érdekében történik.

Lássuk mi is történik a ki nem mondható harag következtében fizikai szinten a szervezetben. Eleinte „csak" hevesebb szívdobogást érez, amikor szóba kerülnek a nélküle meghozott döntések, erre általában rá lehet fogni a stresszes munkanapot, és némi nyugtatót lehet bevenni, de a problémát ez nem oldja meg. A továbbiakban – ha semmi nem változik – akkor változatos szív és érrendszeri tüneteket , egyre emelkedő vérnyomást, látásromlást, ill. a jobb testfelet érintő elváltozásokat fogunk nála tapasztalni.

Mit lehet itt tenni? Bár kézenfekvőnek látszik az elköltözés, nem biztos, hogy ez kivitelezhető megoldás, mivel a kapcsolat komoly szakítópróbát szenvedhetne el e miatt. Sokat segíthet az érzések józan megbeszélése a feleséggel, a helyett, hogy haragját titokban tartva egyre növelné azt. Tudnunk kell ugyanis, hogy a titokban tartott érzelmek (nem csak a negatívak) hatalmas energiát tudnak lekötni, és ezáltal egyre erősebbé válnak.

A harag lelki oldásában segít a galagonya mivel oldja a sérelmeket, és a mögöttes szándékot is a felszínre tudja hozni. Fizikailag is támogatja a szív munkáját, tehát a már érezhető betegségtüneteket is csökkenteni lehet vele. Természetesen súlyos szívproblémáknál nem pótolja az orvost.

***

Még az ünnepek előtt kaptam egy levelet Istvántól, amiben fölhívta a figyelmemet, hogy számomra triviális dolgok egyáltalán nem triviálisak az olvasók számára, sőt összezavarhatom vele a hagyományos asztrológiával foglalkozókat. Én Herbálasztrológiával foglalkozom, ami a vajákos hagyományok felélesztése, és ezt próbálom összefűzni (kb. 15 éves kutatás) a nyugati asztrológia, és a számomra elérhető mai neurobiológiai ismeretek anyagával.

Ebben a témában először a félelemről írtam ami a legújabb kutatások szerint egyrészt egy olyan alapvető mechanizmusa az emberi léleknek, mint a testnek a fájdalom, másrészt tanult magatartás, harmadrészt pedig genetikailag is továbbadható információ. Ezeket a konyhanyelven mind félelemnek nevezzük, pedig meg kellene különböztetnünk. Az általam nagyra tartott népi gyógyítók és saját tapasztalataim is azt igazolják, hogy a különböző félelmek (innentől csak félelem) által keltett betegségek megnyilvánulási helye más és más attól függően, hogy milyen bolygó energiája zavarja meg a radix Jupiter energiájának működési területét. Tehát amikor pl. Marsi ill. még gyakrabban Plútói (ez okozza tapasztalatom szerint a generalizált szorongást, ami bármilyen tárgyra rávetíthető) energia a támadó, akkor a félelem legtöbbször gyulladásos folyamatok formájában jelentkezik, gyakran lázzal és fájdalommal. Nagyon érdekes összefüggést találtam pl. a hormonkutatás területén: a máj egyik termelt hormonja a szomatotropin STH. ami a növekedési hormon, ami egyrészt a testalkatot, a csontok, szövetek, és zsigerek növekedését befolyásolja, másrészt, ha kevés van belőle, indokolatlan félelmek okozója is lehet. Egyébként ugyanennek a hormonnak a termelődése nagyobb részt az agyalapi mirigyben történik, és többek között a mellékvese kéreg irányítását végzi, ami mint tudjuk az adrenalin ill. a noradrenalin termelődésének helye, mely utóbbi hiánya szintén vezethet (egyéb befolyásoktól függően) részben agresszív magatartáshoz, részben kezelhetetlen félelemhez. Ezek az információk is alátámasztják a népi gyógyítók azon tapasztalatát, hogy ha a máj működését támogató növényi kivonatokkal kezelik a visszafojtott félelem, és az abból fakadó betegség által gyötört beteget, akkor a szomatizálódott betegségen kívül a rossz érzeteket okozó félelem maga is csökken, vagy akár teljesen meg is szűnik. Szerintem a hagyományos definíció egyrészt a valamiért való konkrét aggódásra (Rák, Hold), másrészt a valamitől való konkrét rettegésre (Skorpió, Plútó) vonatkozik. Az általam írott félelem inkább a valamire vetített félelem, aminek a tárgya nem meghatározható, és manapság inkább szorongásként emlegetik. Ez a fajta félelem úgy ismerhető föl, hogy ha arról a tárgyról, amire vetítik, segítség hatására kiderül az egyén számára, hogy ártalmatlan, akkor talál magának egy más vetítési alapot, de a félelem nem változik.
A következő cikk a haragról szólt, amit a hagyományos asztrológia a Skorpió jegyhez sorol. Tapasztalatom szerint a harag, ugyanúgy ahogyan a félelem is, sokféle és ezért sokkal bonyolultabb, mint hogy egy jegyhez sorolhatnánk. A magyar nyelvben haragudni, dühösnek-, mérgesnek lenni, stb. nem egészen ugyanazt jelenti, annyira nem, hogy még a sértettséget is ide sorolhatjuk. A skorpióval jelölt harag szerintem (levezetve a Plútó-Mars jellegből) a sértettségből fakadó harag, ennek is megélt, kiélt formája. Ez rendkívül kellemetlen, de nem okoz betegséget, legalábbis nem annak, aki ezt megéli. Az amiről én beszélek, az elfojtott, sokszor nem is látható, a szívet „megkeményítő" düh. Ilyen típusú érzelem bántja sokszor a sorsukkal békétlen viszonyban élőket, a meg nem értett „zseniket", a valamilyen fogyatékkal küzdők közül sokakat.

Tehát én az érzelmek közül mindig azokkal foglalkozom az írásaimban, amik a pszichoszomatikus betegségeket okozzák tapasztalataim szerint.


Mi a baj az érzésekkel? Félelem.
Az elnyomott érzések, érzelmek előbb-utóbb fizikai tünetekben, akár betegségekben kerülnek elő, amikor aztán újabb elnyomás (gyógyszerrel) rá a válasza a mai kor emberének. A régi korok embere ...

Mi a baj az érzésekkel?
Ma egy nagyon „ütős” fél mondatra kaptam föl a fejemet, ami a rádióban hangzott el. A délutáni műsorban (főzés közben) hallottam, hogy a mai ember „érzelmek helyett információkat kap”. Elgondolkodtam, ...

Újholddal jött a Nyilas
Újholddal jött a Nyilas
Van valami furcsaság abban, hogy az Újhold és a Nap jegyváltása ( 23-án lépett a Nap a Nyilas jegybe) majdnem egybeesett. Arra gondolok, hogy a Skorpió befele forduló, önelemzésre hajlamosító energiáit ...

A hatalom szelídsége, a szelídség hatalma 3
A hatalom szelídsége, a szelídség hatalma 3
A hatalom fogalmával furcsa módon az utóbbi napokban sokat találkozom. Régebben nem került szóba a fogalom az egyes emberi életek elemzésekor, csak kiemelt pozícióban dolgozóknál, mostanában azonban ...

A hatalom szelídsége, a szelídség hatalma 2
A hatalom szelídsége, a szelídség hatalma 2
Miért baj, hogy a család, mint olyan hanyatlik? Miért kellene visszaszerezni a régi értékeket? Miért kellene minden gyermeknek két szülő nevelése alatt fölnőni? Mit jelent a címben a hatalom szelídsége? ...