Szepo

Szösszenet - a termékenységről

Feltöltötte: Tövissi Enikő   ·   11 éve   ·   30590   ·   Archívum

“Mi a termékenység? Forrásnak lenni. Mindig többnek lenni.(...)Nem tudok tenni, sem gondolni semmit, ami ne tenne mindig gazdagabbá. Együtt nőni a világgal. Tudni, hogy a világ nő bennem, és én a világban.” (Hamvas Béla)

Szösszenet - a termékenységről

Kép forrása:http://imageshack.us/photo

(Ezzel az írással nem szeretnék senkit megsérteni, annak ellenére, hogy eléggé fanyar humorral íródott. Akinek nem inge, ne vegye magára, akinek meg inge .... majd meglátja. Ezzel az írással azokat a szellemi mintákat szeretném leleplezni, amelyek a termékenység útját állják - a termékeny életét.)

I.

A termékenység manapság kezd egyre nehezebb fogalom lenni, és ezáltal nehezebben megvalósuló ténnyé lett sok nő számára. Pedig buzog körülöttünk az élet, a világ kínálja magát sok-ezer arcában. Mégsem kell. Azt gondolom az ember valahol mélyen mindenképpen ráérez arra, hogy mennyire elszakadt a fonál ember és a transzcendentális világ között, így amikor impulzusokkal találkozik, önkéntelenül védekezik, barikádot emel és védi magát, mert mára már ennél sokkal több nem maradt, és úgy tartja, mást nem tehet. Legalább “én” ...és legfennebb “én”. Tartja a frontot, mert valamit, valakit meg kell védenie – úgy érzi. A mosdóvízzel azért nem kellene kidobni a gyereket is! Valóban sok a reklám, sok az agymosás, kevés a morál ami mentén szelektálni lehetne. Egy újabb reklám....ugyan már! Marad a bezárkózás – “legalább én ússzam meg ép bőrrel, engem nem vernek át, nem hagyom magam, átlátom ezt már...” Ez a védekező mechanizmus állandósul és marad minden a régiben, maradnak a taposómalmok, és csak a morgás marad, “hagyjanak békén, nincs időm” - taposni kell a malmot tovább. Nagyon hangosnak és meghökkentőnek, vagy brutálisnak kell lennie annak a hatásnak, ami Ébresztőt tud fújni.

Ébresztő Emberek! Termékenység van! Élet van – és ez ezzel jár.

- “Mi? Hol? Mi az? Egy újabb reklám? Na nem! Nekem ne mondják meg, hogy szülnöm kell...erre a ....világra?Ebből a keresetből neveljek fel egy gyereket? Ettől a pasitól, aki nem is az Igazi? Egyedüllétemre? Hogy elvegye a szabadságomat? Hogy teljesen feláldozzam magam? Hogy ne legyen szabad időm? Hogy ne tudjak utazgatni többet? Hogy ne tudjak aztán szórakozni tőle? Így, hogy nincsenek meg az anyagiak hozzá? Így, hogy munkám sincsen? Így, hogy lakásom sincsen? Hogy elrontsam az alakom? Hogy ne tudjak eleget élni, élvezni, habzolni? És hol vagyok Én? Én, Én, Én....Én? "

Tudsz-e levegőt venni a világ nélkül? Tudsz? Nem tudsz. (szerelem van a világ és közted, termékenység van, a levegő beléd hatol és átjár)

Tudsz-e gondolni valamit, ami nem a világból van? Tudsz? Nem tudsz. (szerelem van a világ és közted, termékenység van, a gondolat megtermékenyít és továbbgondolod)

Tudsz-e táplálkozni nem a világból?Tudsz? Nem tudsz (szerelem van, tudod már....)

Tudsz-e szerelem és társ nélkül élni?Tudsz?

Tudsz.

Megtapsolnak, megjutalmaznak, ügyes vagy :((

"...mi az termékenynek lenni – mert magából a világból táplálkozom, és nem tehetek és nem gondolhatok semmit, amiben ne érezném egyre növekvő termékenységét”.(Hamvas Béla)

 

II.

Megy a mókuskerék tovább. Van rohanás, megy a termelékenység, buzog a tettvágy, az akarat, és “a cél szentesíti az eszközt”. Mennyi mindent felfedeztünk, mennyi mindent bevezettünk, mennyi mindent kiterjesztettünk, mennyit nyertünk és mennyit nyertek általunk, mert van hatás és van hatáskeltés, van itt minden kérem szépen. Hogy ez nem számít? Má’ hogyne kérem , mi komoly emberek vagyunk, nem szélhámosok, mi dolgozunk(amikor odanéznek) és produkálunk is, hogy lássák, hogy mi komoly emberek vagyunk...be is tudjuk bizonyítani mert erre is odafigyelünk, mint mindenre. Mi ezzel a baj? Tessék megnézni, hány követőnk van, hányan lájkoltak a fészbukon, ennyi ember nem tévedhet...termékenyek vagyunk. Hogy mondja? Hogy Hamvas Béla nem ezt mondta? Hát sok Bélát ismerek, sőt az iskolában a fiamnál mindenkit Béluskának hív a tancinéni, de erről a Hamvasról nem hallottam. Pedig ajánlotta is nekem már valaki, hogy reggel egy Unikum, este egy kis hamvas...de még nem próbáltam. Nehogy má’ olyan mondja meg nekem, akinek annyi követője sincs a fészbukon, mint nekem. Tudod mit, igyunk egy Borsodit, tudod, amire azt írták, hogy “annyi a világ, amennyit beletöltesz” - töltjük is tele a poharat.

Tudod, mi a termékenység? Egyáltalán nem produktivitás, nem az, hogy ki mit és mennyit csinál, és kire és hogyan hat. Egyáltalán nem. Termékenynek lenni annyi, mint megtermékenyíteni a világot önmagammal, egészen, sorsommal, maradéktalanul.”(Hamvas Béla)

 

III.

Látod, a föld termékeny. Igaz, van amiben a termés jobb lesz, van amiben kevésbé, de termékeny. A Magvető sem törődik azzal, hogy hová szórja a magot, nem nézi, hogy melyik föld az arra érdemes. Jó példát mutat: az állandóságával, kitartásával befogadásával alkalmassá válik a termékenységre.

A föld nem aggodalmaskodik: nem mondja, hogy ne vessél magot, mert holnap szélvihar lesz és továbbviszi, holnapután meg szárazság kezdődik. Például szolgál: az okoskodással nem megyünk semmire. Az előrelátást nem az aggodalmaskodással kell gyakorolni, mert merevvé, keménnyé tesz, ez nem termékeny talaj. Ez az öregség. Elgondolkodtam közben azon, hogy a férfiak sokkal tovább termékenyek, mint a nők; ez azt kell hogy jelentse, hogy szellemben tovább tudják önmagukkal  megtermékenyíteni a környezetüket, és talán rugalmasabbak is.( Az átváltozóképességben nem vezetnek; mert ők korábban halnak...)

A föld nem mondja, hogy csak egyféle magot kér, nem kér ilyen magot, olyan magot sem, csak amolyant (amilyen nincs). Nem válogat. Példát lehet venni: ne elvárásaink legyenek a másik féllel szemben, inkább magunkat kell alkalmassá tenni. Amit kívülről várunk, abban még van mit növekedni. Mindig csak azt nehéz befogadni, ami változást kér tőlünk, a többit könnyű: se nem oszt, és nem is szoroz. De milyen élet az, ami nem sokszoroz meg és nem oszt az Egy(ség)hez?

A föld megvalósítja a teljes termékenységi folyamatot: befogad minden magot, őt tápláló elemeket (vizet), hogy kibontakoztassa azt, amit bele vetettek, majd, hogy elengedje mindazt, amit a folyamatban kiérlelt, amiben ő is megvalósult. Megtermékenyülni a pillanattól és megtermékenyíteni a pillanatot. Átlényegülni, befogadni és tovább engedni. Közben buzog a Forrás, mert a látás szélesebb látószöget kap, így a következő pillanatban már benne van az előzőek tapasztalata, ha úgy tetszik: növekedés van.

Nézz körül és láss!

Ami megtermékenyített és forrásul szolgált, hogy forrás lehessek, miközben a Bika erőteréről elmélkedtem: Hamvas Béla: A Magyar Hüperion.

 

http://www.asztroporta.hu/


Mozgás, tevékenységek és spiritualitás.
Mozgás, tevékenységek és spiritualitás.
A mozgás egészen pontos meghatározását megadni éppolyan nehéz, mint az időét, a térét vagy a létezését. A mozgás mélyen átszövi a létezést, olyannyira, hogy fogalmazódtak meg már e kettőt ...

Három nagyszerű szellemi gyakorlat
Három nagyszerű szellemi gyakorlat
Szellemiekkel foglalkozók körében olykor felmerül(het) a kérdés, hogy azokat a magas, tiszta elveket, amelyeket elsajátítottak a spirituális „tudományból” miként lehet összekapcsolni a személyes ...

Karácsony: a krisztusi princípium ünnepe
Karácsony: a krisztusi princípium ünnepe
Van, aki a fény ünnepének nevezi a Karácsonyt, van, aki a szeretet ünnepének. Valójában a fény és szeretet egységének ünnepe, a krisztusi princípium ünnepe (amelyben egységesen van jelen fény és ...

Életrend, szolgálat és az egység megvalósítása (Éberség a szolgálatban. Metanoia és átlényegülés.Véletlen.)
Életrend, szolgálat és az egység megvalósítása (Éberség a szolgálatban. Metanoia és átlényegülés.Véletlen.)
Először vegyük a véletlen fogalmát. Voltak ugyan olyan metafizikai kijelentések, hogy a véletlen nem létezik, de ha alaposabban utánanézünk, kiderül, hogy létezik és éppen a metafizikai irodalomban ...

A Bak erőtere
A Bak erőtere
Minősége szerint kardinális, elemi csoportosítás szerint földi jegy, évszak szerint téli, negatív jegy. Uralkodó bolygója: Szaturnusz Időszaka: dec.22.- jan.20.