Szepo
Kedves felhasználók! A Szepo közösségi része július 15.-én megszűnik. Nem lesz lehetséges a regisztráció vagy a belépés, és minden személyes adat (felhasználók, profilok, bejegyzések) törlésre kerül. Ha van olyan bejegyzésed, fotód, amit lementenél, kérünk ezt tedd meg addig. A portálon csak a cikkek és azok szerzői maradnak meg.
A közösség a szabadszoba.net portálra kerül, ott újra kell regisztrálnod, ha szeretnél részt venni a közösségben.

Születés után

János-Széll Kinga
János-Széll Kinga   ·   6 éve   ·   8708   ·   Életmód, egészség

Azt tartják, egy család életében a legszebb dolog a gyermek születése. A legszebb és legcsodálatosabb dolog, ami egyben  nagy felelősséggel és változássokkal jár. Aki azt hiszi ugyanolyan maradhat, mint azelőtt, sőt erőlteti a régi dolgokat, az nagyot csalódhat. Ilyenkor derül ki valójában, hogy tényleg felnőtt ember-e az egyén vagy csak a kora miatt tűnik annak.

Születés után

A bonyodalmak kiindulópontja mindig a felkészületlenség. Mire is tulajdonképpen? Arra a "segítségre" ami a rokonság, főleg a nagyszülők részéről rázúdulhat a fiatal családra. A gyermek születése és az azt követő hetek egy olyan intim dolog, ami kizárólag az új családra tartozik. Sok az új információ, amit csak nyugalomban lehet feldolgozni. Az új jövevénynek sem könnyű megbirkózni a fizikai dimenzió kihívásaival. Ez a periódus nagy súllyal bír, úgy a gyermek, mint a szülők további életszakaszaira, sőt kihatással van a gyermek későbbi helytállására  szülőként.
Mindenki maga döntse el mit akar, de azt nagyon komolyan gondolja végig. Saját feladatunk és problémánk, hogy kit vonunk be a család életébe és mennyi teret engedünk nekik. Előre kell elgondolni és megfontolni az egészet, mert ha már benne vagyunk egy helyzet kellős közepében, nehezebb.
Nekem nem szimpatikus az olyan "első fürösztés" ahol mindenki jelen van a nagy családból, mindenki okoskodik, egyik a víz hőmérsékletét méri, a másik a babát rángatja, a harmadik mondókákat ismételget és sorolhatnám. Az egész cirkusz végére anyuka a sírás szélén áll, mert ő közel sem férkőzhetett, apa ideges, hiszen mégis csak az ő gyermeke... A kisbaba torka szakadtából ordít, hiszen megzavarta a sok felesleges izgalom. A nagyszülők levonják a végkövetkeztetést: hát van mit még tanulnia anyunak, apa ahelyett, hogy itt téblábol miért nem megy a dolgára, a gyerek pedig majd csak megszereti a fürösztést, hiszen emlékszel... és jönnek a történetek, persze csakis negatív dolgok: hogy te is állandóan sírtál, ha... Ez csak egy banális példa, de megfigyelésem szerint gyakori probléma sok család életében.Még sok helyzet van amikor igyekeznek az irányítást átvenni a gondos nagyszülők: az etetés, babakocsi "helyes taszítása", altatás, öltöztetés... vagyis minden. Ezekre különböző módszereik vannak, sajnos a baj az, hogy ez náluk nem egy tudatos probléma. Ők meg vannak győződve, hogy csak jót tesznek és ezzel nagy segítséget nyújtanak az újdonsült anyának és apának.
Viszont abból, hogy a nagyszülők hogyan viszonyulnak az adott helyzethez, miket mesélnek a jelenleg szülőkké vált gyermekeik gyerekkoráról, a régi családi dolgokról, sok hasznos információ nyerhető, leszűrhető. Ebből derülhet ki, hogy milyen családi mintákat "örököltek" a fiatal szülők. Mert a nevelési mintákat mindenki a családjából magával viszi, ez szolgál alapul, erre lehet "építkezni", ezt lehet változtatni, fejleszteni.
Ezért fontos, hogy tudjuk mit akarunk és miért. A tapasztalás úgyis ezután kezdődik. Az első lépés elfogadni az új helyzetet. Ha lehangolódás, esetleg depresszió jelentkezik , az azt jelenti nem tudjuk elfogadni a változást az életünkben, túl nehéznek találjuk, szeretnénk elmenekülni a felelősség elől. Ez inkább az anyát érinti. Az apa főleg azt érzi, hogy "másodhegedűs" lett, amivel nemigen tud mit kezdeni. Ilyenkor kerülnek a felszínre az apának a nőkről, gyerekekről, családról alkotott, otthonról hozott esetleges tévképzetei, hiányos ismeretei is. Ezért probléma esetén mindkét fél "vizsgálata" , önvizsgálata szükséges.
A gyerekeknek is nehéz az átállás. Ezért az elején sokat sírnak, így jeleznek nekünk. Egy szülőnek nagy feladat, hogy megtanulja miért sír a gyerek: fáj a hasa, álmos, éhes... vagy csak olyan kellemetlen ez a fizikai dimenzió.
Sokan vallják, hogy kicsi gyerek kicsi baj, nagy gyerek nagy baj. Van benne valami, de én inkább úgy fogalmaznék, hogy ahány korszak van a gyerek életében annyiféle feladat, probléma. A szülőnek nagyon fontos ismernie ezeket a ciklusokat, s akkor megtalálja a megoldásokat.

Kedves olvasó! Szeretnél hozzászólni a cikkhez? Vagy csak egy gondolkodó és kutató közösségre vágysz? Egy olyan portál tagja szeretnél lenni, ahol elmondhatod a véleményed?
Csatlakozz: Szabadszoba.net

ELMÉLKEDÉS A MEGELŐZÉSRŐL
ELMÉLKEDÉS A MEGELŐZÉSRŐL
A mostani időszak, éppen alkalmas arra, hogy elgondolkozzunk egy kicsit a megelőzés problematikáján, hisz lépten-nyomon a koronavírus kivédéséről, annak kijátszásáról hallunk szerte e világban. ...

Bocskor Erika  ·   2 hónapja   ·   Életmód, egészség  ·   0  

Munkásosztály hősei
Munkásosztály hősei
Munkásosztálynak most mindazokat nevezem akik másnak dolgoznak. Lehet az egészségügy, tanügy, bármilyen vállalat, állami- vagy magáncég. Ilyen berkekben örökös téma, hogy az állami- vagy a magánszektor ...

János-Széll Kinga  ·   5 éve   ·   Életmód, egészség  ·   0  

Főnök és beosztottak
Főnök és beosztottak
Örökös téma. Nap mint nap hallunk különböző történeteket. Főleg "rossz" főnökökről és "jó" beosztottakról.Csapatban csak úgy lehet jól dolgozni, ha van egy "főnök" is. Valaki össze kell fogja ...

János-Széll Kinga  ·   6 éve   ·   Életmód, egészség  ·   0  

Születés nehézségekkel
Születés nehézségekkel
Mindamellett, hogy a nő eldöntheti hol és milyen körülmények között szeretné világra hozni gyermekét, kell számolni különböző szülési nehézségekkel is. A szülés során hatalmas erők mozgatódnak ...

János-Széll Kinga  ·   7 éve   ·   Életmód, egészség  ·   0  

Születés
Születés
A szülés szorosan összefügg azzal, hogy hogyan viseli a nő a foganást és az áldott állapotot. Azzal is összefügg, hogyan szülték őt, hogyan nevelték ezzel kapcsolatban.Valamikor a nők otthon szültek ...

János-Széll Kinga  ·   7 éve   ·   Életmód, egészség  ·   0  
 • Bejelentkezés
  Automatikus bejelentkezés


  Regisztráció  |  Elfelejtettem a jelszót
 • Jelszó kérése
  Egy új jelszó lesz generálva és elküldve a beírt e-mail címre,
  amelyet belépés után a saját fiókom menüben bármikor megváltoztathatsz.  Belépés  |  Regisztráció