Szepo

Üzleti hazugságok a táplálkozás terén

János-Széll István
János-Széll István   ·   6 éve   ·   10708   ·   Ez meg az

A tudomány által felállított táplálkozásra vonatkozó elméletek sajnos nem a józan megértés, vagyis az igazi tudomány, hanem az üzleti érdek jegyében állítódnak fel. Az orvosi egyetemeken, az egészségügyi iskolákban azt tanítják, amit épp a gazdaság megkíván. Ha utána járunk, bebizonyosodik, hogy nem a tudomány alakítja a világunkat, hanem a pénzügyi érdekek.

Üzleti hazugságok a táplálkozás terén

Álljon itt máris a fehérjemítosz példája, amely nagyon jól mutatja, miről is van szó.

A fehérjét, mint tápanyagosztályt, 1838 - ban fedezték fel. A múlt századig a napi 120 gramm fehérjét ajánlották, amit patkánykisérletekből következtettek le. Utána hamar kiderült, hogy a patkány anyatejében hússzor annyi fehérje van, mint az emberi anyatejben, de ezt a felfedezést már púlt alá söpörték, mert a tejipar és a húsipar kedvezőtlennek találta. Még ma is sokkal több fehérjét ajánlanak, mint az igazi szükséglet.

A tudomány még ma is azt szajkózza, hogy az ideális fehérjebevitel az állati fehérjékből eredhet, mert csak az állati fehérjék tartalmazzák együtt mind az összes esszenciális aminósavat. Ezt az elméletet is már többen, és több ízben megcáfolták, de ez mit sem változtatott a húsiparnak kedvező elméleten. Felnőtt emberekben nyolc olyan alapvető aminosav van, amit a táplálékból veszünk fel. Ez a nyolc aminosav a következő: izoleucin, leucin, lizin, metionin, fenil-alanin, treonin, triptofán, valin. Hardinge és Stare a 60-as években végzett kutatásai során a következő három csoport teljes étrendjét vizsgálta: húst is fogyasztókét, a tiszta vegetáriánusokét (akik minden állati terméket kizártak étrendjükből) és az olyan vegetáriánusokét, akik tejtermékeket és tojást fogyasztottak. A kutatók megmérték minden egyes aminosav mennyiségét, amelyet e csoportok tagjainak étrendje tartalmazott. Ezt követően a mért aminosavbevitelt összehasonlították az emberi szervezet számára ideális aminosav-összetétellel: 1. az 1940-es és 50-es években dr. Rose által meghatározott mértékkel, amelyet az ENSZ Egészségügyi Szervezete mind a mai napig használ; 2. az emberi anyatejével.
Az emberi szervezet számára szükséges öszszes aminosav egyedül az anyatejben található meg ideális összetételben. Meglepő módon a háromféle étrend közül a legjobb minőségű fehérjét a tiszta vegetáriánus étrend tartalmazta. Ez állt a legközelebb a dr. Rose által javasolt aminosav-összetételhez és az anyatejéhez.
E klasszikus kutatás tanulsága egyszerű. Ha egyenként tekintjük az ételeket, akkor az állati termékek, ha azonban a teljes étrendet nézzük, akkor a tisztán vegetáriánus étrend jobb a fehérjeminőséget illetően. A nem vegetáriánus étrend a tiszta vegetáriánus étrendhez viszonyítva majdnem kétszeres mértékben eltér mindkét mérvadó értéktől. (Forrás: http://golgotha.uw.hu/)

A fehérjehiánytól mindenki retteg, hála a médiának és a húsiparnak. A fehérjetöbblet veszélyeiről szinte senki sem beszél, bár önmagában is nagyságrendekkel gyakoribb betegség és több betegség kialakulásáért felelős, mint a fehérjehiány. A civilizációs betegségek nagy része szoros összefüggésbe hozható a túlzott métékű fehérje - főként hús - fogyasztásával (Dr. H. Linkswiler, Dr. S. Margen és tsai, stb.).

A világon a legtöbb húst és fehérjét fogyasztó nép az eszkimó. Naponta 150-200 gramm állati eredetű fehérjét esznek meg. Az átlag életkoruk 30-35 év! Bár ehhez a korai halálhoz más tényezők is hozzájárulnak, mégis a húsfogyasztást kell a legfontosabbnak tartanunk, különösen azért, mert a Föld három helyén, ahol a legmagasabb az átlag életkor, egyáltalán nincs húsfogyasztás. A Pakisztánban élő hunza-törzs tagjainak átlag életkora 90 év, de sok egészséges 100 év feletti emberrel találkozhatunk. A nőknél ismeretlen a klimax, a férfiak még 90 éves korukban is nemzőképesek. Nem figyelhetők meg náluk szívbetegségek, vérnyomás problémák, daganatos megbetegedések (Dr. McGarrison).

János-Széll István: Hét nap az élet

Szép ez a táj, de nem fotózni jöttem ide. Lefotózták már sokan, számtalanszor, mégsem értették. Nem értették, mitől ez a harmónia, ami nem csak a szemnek, de az egész léleknek megnyugtató. (novella).
Megvásárolható e-könyv és nyomtatott formában.
A könyvem itt kapható: a https://publioboox.com/hu_HU/het-nap-az-elet .

Egy és ugyanaz (részlet)
Egy és ugyanaz (részlet)
Elindulunk, hátrahagyva mindent, azzal a gondolattal, hogy soha nem térhetünk vissza. Olyan helyekre érkezünk, ahol még soha nem jártunk. Aztán rájövünk, hogy már voltunk ezen a helyen. Nem is egyszer. ...

János-Széll István  ·   5 hónapja   ·   Ez meg az  ·   0  

Kell egy háború (részlet)
Kell egy háború (részlet)
Az emberiség új idők elé néz. Olyan idők elé, ahol minden elmulasztott harc háborúvá válik. Talán még ma nem késő, hogy megforduljunk, és újra értelmezzük az életet. Talán, ha még ma, új értékeket ...

János-Széll István  ·   10 hónapja   ·   Ez meg az  ·   0  

Csak sétálni
Csak sétálni
Sétálni, almát vagy szőlőt szedni, tóban úszni, olvasni, írni. Néha, csak úgy, semmit sem csinálni.

János-Széll István  ·   10 hónapja   ·   Ez meg az  ·   0  

Hét nap az élet - A farkas (részletek)
Hét nap az élet - A farkas (részletek)
Szép ez a táj, de nem fotózni jöttem ide. Lefotózták már sokan, számtalanszor, mégsem értették. Nem értették, mitől ez a harmónia, ami nem csak a szemnek, de az egész léleknek megnyugtató. Tudósok ...

János-Széll István  ·   10 hónapja   ·   Ez meg az  ·   0  

Ciklusok
Ciklusok
Asztrológia és életszakaszok

János-Széll István  ·   11 hónapja   ·   Ez meg az  ·   0  
 • Bejelentkezés
  Automatikus bejelentkezés


  Regisztráció  |  Elfelejtettem a jelszót
 • Jelszó kérése
  Egy új jelszó lesz generálva és elküldve a beírt e-mail címre,
  amelyet belépés után a saját fiókom menüben bármikor megváltoztathatsz.  Belépés  |  Regisztráció