Szepo
Kedves felhasználók! A Szepo közösségi része július 15.-én megszűnik. Nem lesz lehetséges a regisztráció vagy a belépés, és minden személyes adat (felhasználók, profilok, bejegyzések) törlésre kerül. Ha van olyan bejegyzésed, fotód, amit lementenél, kérünk ezt tedd meg addig. A portálon csak a cikkek és azok szerzői maradnak meg.
A közösség a szabadszoba.net portálra kerül, ott újra kell regisztrálnod, ha szeretnél részt venni a közösségben.

Miklóssy Endre: Mi magyarok...
Miklóssy Endre: Mi magyarok...
"A magyar - kinek létét oly sötét titok fedi - vagy nem remél semmit, s a múltban hiszi örökre eltemetve hír- s nevét, vagy a nagy idők folyamától vár lelki sebeire írt, s néha, de csak átfutó csillámként a messzi jövendőben sejti nemzeti fényét s látja megnyílni egét. Vajon az emberiség azon népeihez lesz-e sorozva, melyek előtt a szabadság mindig felejthetetlen probléma maradt, s melyek ekképp csak a' farkasnak függetlenségéig valának képesek felemelkedni, vagy viszont azon nemzetek osztályába jut-e a magyar, melyeknek fő tengelye az anyag, 's csak mindig az anyag, Irgalmas Isten! Ez még mind homályban rejtezik." (Széchenyi István)

Faragó Feri  ·   6 éve   ·   Hamvas Béla  ·   0  

Miklóssy Endre: A Karnevál filozófiája
Miklóssy Endre: A Karnevál filozófiája
Volt szimatuk azoknak a könyvügynököknek. Generációkon át látták el könyvek­kel a vidéki értelmiséget - papokat és orvosokat, jegyzőket és tanárokat -, és 1947-ben már tisztában voltak azzal, mi következik. Üzlet is volt az a végkiárusí­tás, de annál jóval több is: megmenteni az ítéletre váró könyveket, és szellemi mu­níciót adni egy ki tudja, milyen hosszú, talán világkorszaknyi időre. Vízözön az is, amire Hamvas Béla készül a Száz könyv képzeletbeli, és az OffIcina, a Bibliotheca, az Egyetemi Nyomda sorozatainak valóságos gyűjtemé­nyével. Így kerülhetett például az én kezembe apám könyvtárából Kung Fu Tse Lun Yü című kicsi kötete (fordította, és bevezetéssel ellátta Hamvas Béla). Azidőtájt a magát dialektikusnak nevező gondolkodás járta. (Máig sem tudtam eldönteni, hogy a csodálatos metamorfózis miatt sajnálkozzam-e Hegelen, vagy kárörvendjek rajta.) Eszerint egy szó mindig éppen azt jelenti, amit ő tulajdonít neki. Nem egyszerűen az ellenkezőjét, ahogyan Orwell, a new speech fogalmának megalkotója hitte - ez már végzetes megcsontosodás volna -, hanem bármit.

Faragó Feri  ·   6 éve   ·   Hamvas Béla  ·   0  
 • Bejelentkezés
  Automatikus bejelentkezés


  Regisztráció  |  Elfelejtettem a jelszót
 • Jelszó kérése
  Egy új jelszó lesz generálva és elküldve a beírt e-mail címre,
  amelyet belépés után a saját fiókom menüben bármikor megváltoztathatsz.  Belépés  |  Regisztráció