Szepo

Táplál vagy megöl?

Feltöltötte: János-Széll Kinga   ·   11 éve   ·   11691   ·   Életmód, egészség

"Nem azért élünk, hogy együnk, hanem azért eszünk, hogy éljünk". Kissé közhely már ez a mondás, mégis kevesen vannak, akik komolyan veszik és hisznek benne. Ennek több oka van, de végső soron mindig a személyhez kerülünk vissza. Mert az igaz, hogy mind fizikai, mind szellemi, lelki táplálékunkat szándékosan mérgezik, az, hogy mivel és hogyan tápláljuk magunkat az rajtunk áll.Az, hogy mit és hogyan eszünk az attól függ, hogy a szellemünket mivel tápláljuk. Attól függ, hogyan gondolkodunk, mit hiszünk, mit olvasunk, hallgatunk, nézünk.

Táplál vagy megöl?

A mai emberek nagy része nem azért vesz magához táplálékot, hogy  a testét táplálja, építse, egészségessé tegye, inkább élvezetből eszik. A média is ezzel bombáz, főleg a televízión keresztül. Azt szajkózzák egyél bármit, bármennyit,s ha érzed gond van az emésztéssel, ne gondolkozz! (ez fontos), vegyél be egy tablettát, esetleg egy joghurtot is fogyassz el naponta.
Megfigyeltem, mostanában a reklámok nagy részét a gyógyszerreklámok teszik ki. Ezek nagy része az emésztéssel, evéssel függ össze: savlekötők, emésztést elősegítők, puffadást, hasmenést, székrekedést megszüntetők. Ezek a gyógyszerek olyan tünetekre vannak, amelyek azt jelzik: baj van az emésztéssel, a táplálék nem megfelelő vagy nem a megfelelő időben (napszakban) vesszük magunkhoz.
Mert nem csak az számít mit eszünk, hanem az is, hogy a nap melyik szakaszában.
A leggyakrabban alkalmazott és talán a legelfogadottabb étkezési ritmus a következő: reggelizz úgy mint egy király, ebédelj úgy mint egy polgár és vacsorázz akár egy koldus. Engem is ebben a szellemben neveltek fel a szüleim, így tanultam az iskolában.
Nekem sokkal szimpatikusabb az amerikai szerzőpáros, Harvey és Marilyn Diamond Testkontroll című könyvében leírt módszer: reggeltől délig csak gyümölcs vagy gyümölcslé, délben  könnyű saláták és vacsorára (estebéd) a főétel.
Szerintük az emberi szervezet emésztési ciklusa erre a táplálkozásmódra van beállítva: reggel 4-től délig tart a kiválasztás. Ha ebben a periódusban eszünk (kivétel a gyümölcs) fölöslegesen leterheljük a szervezetet, nem tudja kiválasztani és kiüríteni a salakanyagokat. A következő ciklus  déltől este 8-ig tart, ilyenkor van az evés és emésztés ideje. A harmadik ciklus este 8-tól reggel 4-ig tart és ekkor történik a tápanyagok felszívódása, beépítése és felhasználása.
Szintén a Diamond házaspár egyik fontos tanítása az élelmiszerek megfelelő társítása. Azt tanítják, hogy nem minden esetben maguk az ételek a károsak, hanem ahogy társítjuk őket. Azt írják könyvükben (Testkontroll), hogy elsők között ezt Ivan Pavlov kutatta, noha ő nem erről a kutatásáról vállt híressé. A másik nagy kutató ezen a téren dr. Herbert M. Shelton volt.
Ugyanis, ha nem megfelelően társítjuk az ételeket, az emésztés minden energiánkat elveszi majd, ettől van, hogy az ember erőtlen, levert, rosszkedvű, úgy érzi nincs energiája semmire.
Az ételtársítás tana pedig így szól: "Az emberi test nem terveztetett arra, hogy a gyomorban egyszerre egynél több sűrített ételféleséget emésszen."
Minden táplálék sűrített, ami nem zöldség vagy gyümölcs. A krumpli, bab, borsó, szója nem tartoznak táplálkozástanilag a zöldségek közé.
A fehérjét nem jó keményítővel társítani. Ezek szerint a régi jó túrós laska (tészta) nem egy ideális ételtársítás. Két különböző fehérje társítása sem célszerű, mint pl. a tojás és tejtermék (húsevők esetében a hús). A kétféle keményítő társítása már lehetséges, mint a bab rizzsel, krumplival stb.
A helytelen ételtársítás következtében a szervezet túlzottan leterhelődik. A különböző ételek különböző ideig ülnek a gyomorban, ezért ha összekeverjük őket, egyik-másik erjedésnek indul, mielőtt elhagyná a gyomrot. Ettől  a túlzott gázképződés és savasodás. És persze a rossz közérzet, "az annyit ettem, hogy felállni sem tudok" érzése.
Másik fontos szabály, hogy gyümölcsöt mindig éhgyomorra együnk, semmi más étellel együtt ne fogyasszuk, desszertnek sem (étkezés után). Ugyanis a gyümölcs a gyomorban csak 20-30 percet tartózkodik, ha egyéb étellel keverjük beindul az erjedése, és sok panaszunk okozója lesz: savasodás, puffadás, hasmenés, és jótékony hatása sem érvényesül. A  gyümölcs a belekben bomlik le, a megemésztése minden más élelemnél kevesebb energiát kíván. Ha megfelelően fogyasztjuk a legjobb táplálék a számunkra: a legnagyobb a víztartalma, természetes cukrot tartalmaz, tehát a legjobb energiaforrásunk, tisztítja a szervezetet a salakanyagoktól. A gyümölcs a kisgyermekek első tápláléka is, az anyatej után, nekik is csak magára adjuk, semmi esetre sem keksszel vagy babapiskótával.
Tehát aki eddig úgy tapasztalta, hogy a gyümölcsevéssel gondjai vannak, az próbálja ki a fogyasztásának e módját, és a siker garantált.
Befejezésként pár gondolat az étkezés módjáról. Megfigyelésem, hogy a ma embere nem adja meg a kellő tiszteletet az étkezésnek, az élelemnek. Nincs meg az étkezésnek a szertartás jellege. Mert nem csak az lehet ártalmas, amit elfogyasztunk, hanem a fogyasztás módja is. Nem ajánlott tévénézés, újságolvasás közben enni. Ilyenkor nem tudunk az étkezésre figyelni, gyakorlatilag észre sem vesszük, hogy jól laktunk, ez is lehet az elhízás oka. Egészen pici kortól meg kell tanítani a gyerekeknek (példamutatással) a helyes módját az étkezésnek, ahhoz, hogy egészséges felnőtt válhasson belőlük.
Végül egy Hamvas Béla idézet: "... az ember teremtmény is, született és meghal. Ha pedig teremtmény, nem tud meglenni önmagából. Az ember kiszolgáltatott mulandóságának jele, hogy fennmaradásához erőket kell magába vinnie, vagyis táplálkoznia kell."


ELMÉLKEDÉS A MEGELŐZÉSRŐL
ELMÉLKEDÉS A MEGELŐZÉSRŐL
A mostani időszak, éppen alkalmas arra, hogy elgondolkozzunk egy kicsit a megelőzés problematikáján, hisz lépten-nyomon a koronavírus kivédéséről, annak kijátszásáról hallunk szerte e világban. ...

Munkásosztály hősei
Munkásosztály hősei
Munkásosztálynak most mindazokat nevezem akik másnak dolgoznak. Lehet az egészségügy, tanügy, bármilyen vállalat, állami- vagy magáncég. Ilyen berkekben örökös téma, hogy az állami- vagy a magánszektor ...

Születés után
Születés után
Azt tartják, egy család életében a legszebb dolog a gyermek születése. A legszebb és legcsodálatosabb dolog, ami egyben  nagy felelősséggel és változássokkal jár. Aki azt hiszi ugyanolyan maradhat, ...

Főnök és beosztottak
Főnök és beosztottak
Örökös téma. Nap mint nap hallunk különböző történeteket. Főleg "rossz" főnökökről és "jó" beosztottakról.Csapatban csak úgy lehet jól dolgozni, ha van egy "főnök" is. Valaki össze kell fogja ...

Születés nehézségekkel
Születés nehézségekkel
Mindamellett, hogy a nő eldöntheti hol és milyen körülmények között szeretné világra hozni gyermekét, kell számolni különböző szülési nehézségekkel is. A szülés során hatalmas erők mozgatódnak ...